Gott nytt år på er allesammans. Apple har växt till en helt enorm organism från den sårbara pärlmussla som inte alltför länge sedan verkade stå eller falla med sitt senaste produktsläpp. Det gör att fokus måste skifta för att fortsätta att vara intressant för oss som följt med och bevakat vårt favoritfruktföretag från start.

Gott Nytt År

Det handlar inte längre om en kamp på liv och död och att pedagogiskt förklara fördelarna med Apple gentemot sina mäktiga medtävlare, helt enkelt för att medtävlarna inte längre är särskilt mäktiga när Apple omsorgsfullt byggt upp sitt ekosystem och sin affärsmodell till att bli världens mest framgångsrika företag.

Visst, det går att skriva om alla möjliga konstigheter som kläcks i Silicon Valley, som närmast blivit någon sorts vuxendagis där den ena affärsidén fånigare än den andra översköljts med pengar. Men det är bara en distraktion från de högst reella problem som behöver ägnas tankemöda och ges investeringsmedel. Demokrati, forskning, miljö och säkerhet ligger högt på min önskelista.

Apple har en viktig funktion vad gäller denna strävan. För som Bamse så klokt säger; Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll.

Värderingar blir alltmer viktiga i en tid när moral, sanning och trovärdighet urholkas av mörka krafter. Apple har i grunden goda värderingar som tilltalar mig som användare. Att inte sälja ut mig som användare till högstbjudande genom ett starkt fokus på säkerhet och personlig integritet är bland det viktigaste.

Apples långsiktiga gnetande med att stärka det ekosystem som gör att mina teknikprylar fungerar väl tillsammans är även det en mycket viktig faktor. Jag klarar mig bra utan gimmickartade funktioner och värderar vettig användarvänlighet högt.

Att ständigt leverera nya operativsystem som förlänger livslängden på våra prylar är mycket sympatiskt och unikt för Apple. Jag kommer även att fortsätta att propagera för att Apples produkter ska och bör användas så länge det är praktiskt möjligt, gärna genom service och utbyte av lämpliga komponenter. Nytt är inte alltid signifikant bättre eller det en egentligen behöver.

En trend som jag hoppas se mer av under 2018 och som jag själv ska försöka hålla mig till, är att låta bli att rapportera dumheter som något viktigt, annat än som en spaning eller kommentar i förbigående om att det är just trams och inget annat. Det ger inte lika många inlägg men förhoppningsvis mer relevanta och intressanta inlägg.

iMac Pro wallpaper

Som en liten bonus till dig som inte fick en iMac Pro i julklapp, som de flesta ändå inte behöver, kan du i alla fall fräscha upp din Mac med den molneriskt snygga skrivbordsbild som följer med Apples värsting. Det är bara att högerklicka på bilden för att ladda ned den.

Här är de mest lästa inläggen från 2017:

Här är några egna favoriter från 2017:

Som väntat blev det mycket intresse kring årets upplaga av iPhone som bröt mönstret med att lansera en ensam flaggskeppsprodukt och istället breddade sortimentet rejält. Detta är en av de strategier som skiljer det nya Apple från det gamla, förmågan att hålla fler bollar/produkter i luften samtidigt utan att behöva sakta in eller göra sig sårbar.

Räkna med mer av den varan 2018 med ny iPad X i stil med iPhone X och komplettering av uppställningen för Mac med ny Mac Pro och Mac mini. Introduktionen av HomePod kommer också att bli intressant att följa, liksom flytten till Apple Park och det vi ännu inte vet något om som Apple håller på att ta fram.

One more thing är garanterat under utveckling.