John Gruber argumenterar klokt för att Apple kommer ta ett nytt steg när det gäller generationsskiftet för iPhone till hösten. Istället för att introducera en iPhone 8 som tar över tidigare prissegment från iPhone 7, krävs denna gång något nytt, en iPhone Pro som blir både exklusiv och dyr.

Apple har tidigare varit begränsad till vad som går att bygga inom inarbetade prisnivåer med bibehållen hög marginal kring 35 procent. Men det räcker inte med det, dessutom ska en ny iPhone kunna levereras i enorma mängder.

Om Apple inte kan leverera 60-70 miljoner nya iPhone under sitt första kvartal så räknas det idag som ett misslyckande. Med de stora kliv som Apple väntas ta med nästa generation iPhone så kan det helt enkelt vara omöjligt för Apple att nå upp till den volymen.

Alternativet är då att satsa fullt ut på att bygga världens bästa smartphone alla kategorier och helt enkelt ta ut de priser som begränsad tillgång erbjuder. En iPhone Pro, som det kanske går att få fram 10 miljoner av per kvartal till att börja med, helt enkelt för att det inte finns mer produktionskapacitet för avancerade OLED-skärmar än så att rekvirera.

Med detta alternativ kommer uppdaterade iPhone 7S och iPhone 7S Plus att ta över från dagens iPhone 7 och iPhone 7 Plus, som istället kommer att trilla ned ett pinnhål på prisstegen. iPhone Pro däremot kan komma att kosta 1200-1300 USD beroende på minnesalternativ.

Apple klämmer fram en miljon iPhone per dag, något som med ständigt högre förväntningar begränsar hur stora kliv som är möjliga att ta med ny teknik. Lösningen med en iPhone Pro innebär att Apple inte behöver kompromissa, utan kan fortsätta att behålla ledningen vad gäller produktutveckling gentemot mindre tillverkare som inte har samma krav på extremt storskalig tillverkning.

Vi Appleskallar applåderar när Apple tar täten med kraftfulla produkter som vi aldrig själva skulle ha råd med, sedan väljer vi i praktiken det som passar både behov och plånbok bättre. Alternativet, när Apple slirar med spetsprodukter, som de gjort med Mac Pro, är inte attraktivt.

”It sounds to me like the OLED iPhone is a phone which Apple can’t make 40 million of per quarter, at least not today. And if that’s true, that means it should be more expensive.”