Ett bra sätt att inte slösa med resurser är att återvinna gamla prylar. Ett ännu bättre steg innan dess är att låta prylarna leva lite längre. En nyare iPhone är idag så kompetent att den inte behöver bytas ut varje eller ens vartannat år.

Med omsorg och smarta reparationer eller uppgraderingar håller Apples prylar ofta riktigt länge, min kära uppgraderade iMac från 2009 är ett bra exempel på det. Sedan jag dessutom i samband med senaste uppdateringen av macOS passade på att rensa bort gammal spökande mjukvara, så spinner hon som en katt utan att krascha. Innan dess var det krasch minst en gång per dag.

iMac iStat mini MaxiMac

Om din Mac kraschar eller på annat sätt beter sig konstigt så är det sällan hårdvaran det är fel på. Den där irritationen som gör att du tror att du behöver en ny Mac beror ofta på korrumperade filsystem eller just gammalt kvarlämnat mög från appar du inte längre använder eller har dumpat.

MacBook Pro MaxiMac

En vårstädning med kärlek och kanske en ny SSD och mer minne, kombinerat med skivverktyg och rensning av det du samlat på dig, kan ge det som känns som en helt ny Mac som belöning. Det finns sällan något rationellt skäl att i förtid byta ut kvalitetsgrejer som du tagit väl hand om och använder smart och effektivt. Handen på plånboken, behöver du alltid det allra senaste av allt?

iPhone MaxiMac

Nu ska jag byta batteri på min gamla iPhone 5 som dottern tagit över. Än finns det liv i gamla goda Appleprylar innan det är dags för den slutliga återvinningen.