Apple släppte 11 augusti 1987 HyperCard, ett revolutionerande programspråk skräddarsytt för Macintosh. HyperCard gjorde det enkelt att bygga upp informationskort med klickbara länkar genom ett grafiskt gränssnitt och programmering med naturlig språklig syntax.

https://twitter.com/cdespinosa/status/896148061436600320

Att direkt börjar skapa något praktiskt och prydligt lockade väldigt många att göra skräddarsydda stackar med all möjlig funktionalitet. Själv skapade jag lagerhanteringssystem för min skivaffär INSIDE Record Shop, samt medlemsregister och bokningssystem till ett lokalt gym.

Skivlagersystemet ersatte en tidigare version som jag skapat med databasprogrammet Superbase Professonial till min fattigmansMac, Atari Mega ST2 som just idag lagts ut till försäljning på Tradera.

Atari Mega ST2

I mina pågående utgrävningar i förrådsdjungeln räknar jag med att kunna fiska fram mina stackar och skicka in dem till Internet Archive via HyperCard Online.

HyperCard som var lokaliserat till en mängd olika språk, hade också ett skönt svenskt påskägg som jag berättade om för tio år sedan.

https://twitter.com/pschiller/status/896047776131198976

HyperCards största bedrift var att det banade vägen för tillkomsten av World Wide Web, genom att vara det första riktigt praktiskt användbara systemet för att hantera hypertext och hyperlänkar.

”HyperCard brought into one sharp package the ability for a Macintosh to do interactive documents with calculation, sound, music and graphics.”