Jag är fortfarande lätt chockad av allt nytt och smart som Apple levererade vid gårdagens keynote vid WWDC17. Det kommer att ta ett tag att smälta vad de utvecklingsvägar som Apple pekade ut leder fram emot.

Helt klar är i alla fall att iPad Pro med iOS 11 suddar ut alla tvivel om att iPad är ett riktigt vettigt alternativ till bärbara datorer. De lösningar som gjorts för gränssnittet är riktigt eleganta och plockar upp de viktigaste fördelar som vanliga datorer haft fram till nu, med översiktligt filsystem, dra och släpp mellan fönster och appar samt flera arbetsvyer.

https://youtu.be/a38_qR-S8Yo

Uppdateringarna av MacBook, MacBook Pro och iMac är välkomna och monstermaskinen iMac Pro kommer säkert att locka många som suktat efter en ny Mac Pro som dröjer till nästa år. Jag gillar när Apple konsoliderar det man har och får det att fungera ännu mer stabilt istället för att frenetiskt hitta på nya tricks. Mac OS High Sierra förbättrar ett mycket bra operativsystem med bra funktioner för sådant som Safari.

https://youtu.be/UR5ODc5Wbbo

Apple gav även besked om att man är med på tåget vad gäller VR för produktion och AR för konsumtion. Med stöd för AR har Apple en grym fördel i att våra redan befintliga iPhone och iPad kan få ny kapacitet, här krävs inga fula och dyra cykloplösningar för att skapa virtuella världar.

https://youtu.be/1hw9skL-IXc

HomePod fokuserar på rätt sak i första hand, god ljudåtergivning och musikglädje. Röststyrda assistenter är bra för vissa saker men inte för allt, särskilt för oss som inte är bekväma med att umgås med påstridiga robotar. HomePod kommer säkert att bli en storsäljare under julhandeln.

https://youtu.be/FC0pT9xg1oI

Årets WWDC gav många sköna svar på vart Apple är på väg för alla utvecklare och som vanligt har den fullmatade presentationen ändå bara skrapat på ytan av allt nytt som kommer att släppas.

Apple HomePod

”Now, there’s so much excitement, so much to talk about that we’ll all be busy for months sorting everything out. Thanks Apple. You nailed it all.”