Min kära iMac har än en gång drabbats av värmeslag med prickig grafik som symptom. Nu är det återigen min gamla MacBook Pro som får göra tjänst, fast med bättre skärm denna gång. En annan rejäl förbättring är att jag maxat minnet och bytt ut hårddisken mot en SSD.

MacBook Pro MaxiMac

En billig 24-tums skärm från Samsung gör saknaden från iMac mindre svår att bära. MacBook Pro vid sidan av är helt ljudlös för det mesta efter operationen och processorn behöver så gott som aldrig varva upp fläkten sedan jag gjorde Safari till min huvudsakliga webbläsare.

MacBook Pro MaxiMac

Inför transplantationen skaffade jag en billig hårddisklåda från Deltaco, två 4GB DDR3 SO-DIMM och en lätt begagnad 240 GB Samsung 840 EVO SSD köpt begagnad av kompisen som bytt mot en större. Allt som allt gick det hela på en dryg tusenlapp och 20 minuters skruvande och pillande.

MacBook Pro MaxiMac

Min begagnade MacBook Pro från 2011 är riktigt fräsch och har knappt varit använd med locket uppfälld. Men som alltid så sugs det in en del damm som du får passa på att ta bort när du ändå skruvat upp hela härligheten.

macbook-pro-ssd-3

Var försiktig så att du inte alstrar statisk elektricitet när du rengör innandömet.

macbook-pro-ssd-4

Batterikontakten får du försiktigt vagga lös med en spudger. Men något batteribyte behövdes inte i min sparsamt använda MacBook Pro.

macbook-pro-ssd-5

Ut med det gamla alltför snålt tilltagna minnet. För lite minne gör att din Mac måste mellanlagra på HD eller SSD. Med en trött HD försvinner all fart och kraft med följden att datorstress och läskigt Macagg lätt slår sina klor i dig.

macbook-pro-ssd-6

Färskt och fint minne åker in. 8 GB räcker för det allra mesta du ger dig på vid normal användning.

macbook-pro-ssd-7

Den slöa, ljudliga, energikrävande och värmealstrande hårddisken sitter fast med en liten plastklämma.

macbook-pro-ssd-8

250 GB räcker riktigt långt nu när du inte behöver ha så mycket lagrat direkt i din Mac. Bilder och musik i molntjänster har minskat bördan rejält vad gäller lagring. iCloud, Netflix, Flickr, Spotify och Dropbox har gjort livet med många olika enheter mycket enklare än förr och drastiskt dragit ned på lagringsbehovet.

macbook-pro-ssd-9

Snyggt svart SSD på plats.

macbook-pro-ssd-10

En liten repa blev det sedan alla skruvar kommit på plats igen.

macbook-pro-ssd-11

Den gamla hårddisken åker in i den billiga USB-lådan.

macbook-pro-ssd-12

OS X installeras med DiskMaker X och ett USB-minne.

macbook-pro-ssd-13

Macintosh SSD fick lagringen såklart heta.

macbook-pro-ssd-14

Jag hade självklart rensat hårddisken en del innan, kollat den med Skivverktyg och gjort en backup med Time Machine. Men för att så snabbt som möjligt återskapa innehållet så pluggade jag in den gamla transplanterade hårddisken.

macbook-pro-ssd-15

Valet att återskapa från hårddisk ges efter installation av nytt OS X och det gäller att inte ha alltför bråttom. Läge för lunch, promenad eller långfika.

MacBook Pro MaxiMac

Resultatet blev en MacBook Pro med nytt liv som känns riktigt snabb och smidig. Helt klart en operation värd att göra för att förlänga livet på din älskling.