Äntligen har bildhanteringsångesten fått en smart lösning. Flickr 4.0 är en rejäl uppdatering som erbjuder 1000 GB gratis lagring med automatisk uppladdning och smart visning av dina bilder. Det är busenkelt att låta Flickr synka bilder från iOS eller OS X för säker backup.

Med Flickr på webben eller som app är det dessutom lätt att se och hantera alla dina bilder på de flesta skärmar du kan tänka dig (även Apple TV).

Sedan tidigare synkar jag bilder mellan iOS och OS X med iCloud bilddelning och appen Bilder. Jag började genom att ladda ned Flickr till min iPad och slog på automatisk uppladdning av bildbiblioteket. Processen att ladda upp ett normalstort bildbibliotek tar ett bra tag, räkna med att ha tålamod under några dagar innan allt är på plats.

iPad Air Flickr app

iPad Air Flickr app

Flickr funkar självklart lika bra med iPhone.

iPhone 6 Flickr app

iPhone 6 Flickr app

Det bildbibliotek jag har aktivt idag gick igång när min iMac slutade att fungera för snart ett år sedan och ersattes av en begagnad MacBook Pro. Jag har sedan dess inte importerat några bilder från mitt gamla iPhotobibliotek till min nya Mac för att de skulle ta för stor plats. Nu kan jag lätt tanka in alla dessa äldre bilder till Flickr från min backup med Time Machine som ligger vilande på en backuphårddisk.

Time Machine backup hd

Flickr Uploadr för OS X är lätt att installera och kan automatiskt ladda upp bilder från hela din dator eller valbara källor.

OS X Flickr uploader

OS X Flickr uploader

Flickr Uploadr kontrolleras genom en menulet i menyraden.

OS X Flickr uploader

Eftersom jag bara ville göra backup på egna bilder från mitt gamla bildbibliotek (de nya bilderna synkade redan från min iPad), så valde jag bort de förvalda alternativen och valde istället min backup av äldre bilder från iPhoto.

iPhoto library

OS X Flickr uploader

Det hinner bli några bilder genom åren, särskilt om du som jag inte lägger mycket krut på att gallra bort överflödiga bilder. Flickr är smart nog att hålla koll på dubletter som inte laddas upp. I dagsläget hanteras inte RAW-bilder.

OS X Flickr uploader

Flickr i webbläge är fullt modern och liknar Apples app Bilder med kronologisk bildvisning.

OS X Flickr

En grymt bra finess är Flickrs förmåga att automagiskt sortera och visa bilder efter förvalda kategorier. Magic View är verkligen smart och underlättar rejält när du letar en bild med en särskild sorts motiv.

OS X Flickr magic view

OS X Flickr magic view

OS X Flickr magic view

OS X Flickr magic view

Att ladda upp tiotusentals bilder tar flera dygn med datorn påslagen, men hanteras smidigt i bakgrunden utan att stjäla några märkbara resurser.

OS X Flickr uploader

37000 av mina bilder tar som synes 66 GB utrymme, här finns massor kvar att utnyttja innan den mycket generösa tilldelningen på 1000 GB.

OS X Flickr uploader

När jag var klar med att få in den gamla backupen så valde jag bort den och kunde koppla ur backuphårddisken (min MacBook Pro gör backup till min NAS).

Sedan kopplade jag på biblioteken för Bilder och iPhoto (som Bilder tidigare konverterats från), för att vara säker på att bilder som kan ha missats vid konverteringen säkert kommer med till Flickr. Nu kan jag med gott samvete kasta bort det gamla biblioteket för iPhoto.

OS X Flickr uploader

Som slutkläm så har Flickr träffat helt rätt i sin nya form. Vi är många som har undrat vad Yahoo skulle göra med Flickr som inte utvecklats på länge, det här är svaret som är riktigt, riktigt vasst. Kör igång Flickr du med så lever dina bilder tryggare och blir enklare att komma åt där du vill.

”You don’t have to name your pictures, tag them, keyword them, or whatever. Flickr knows that that’s a picture of a beach, a wedding, a banana, a portrait — by looking at it.”