Sedan jag fick min iMac reparerad så har jag bit för bit sett över hur jag arbetar med den. Eftersom den dog värmedöden* så vill jag gärna hålla nere temperaturen för att kunna njuta av den ännu ett tag. Jag har normalt jobbat med två webbläsarfönster öppna, Google Chrome som arbetsfönster för inloggade tjänster och webbplatser, samt Safari med Feedbin där jag öppnar massvis med tabbar för att gå igenom nyheter.

Safari Chrome

Det som fått mina fyra processorkärnor att jobba hårt är Google Chrome, där nästan alltid en process tar upp 99 procent (en processorkärna). Säkert har Google Chrome även frestat på grafikprocessorn, trots att jag numera stängt av Flash.

Aktivitetskontroll Chrome

Safari har däremot för varje generation blivit mer och mer sparsam med att slösa processorkraft och Safari är den strömsnålaste webbläsaren av alla under OS X El Capitan. Dessutom har integrationen mellan Safari för OS X och iOS med iCloud nu blivit en riktig fördel när en vill växla sömlöst mellan skärmar.

Sagt och gjort, det är inte bara bärbara datorer som tjänar på att inte maxas ut i onödan. Jag kommer fortfarande att jobba med två webbläsarfönster öppna, precis som tidigare, skillnaden är att båda tillhör Safari.

Safari MaxiMac

Det jag kom på att jag uppskattade mest med Google Chrome var faktiskt de små ikoner jag kunde ha i bokmärkesfältet, men med Safaris funktion att dra ihop tabbar till att bara visa ikoner så får jag samma funktionalitet med ständigt inloggade tabbar, men som inte suger effekt när de inte syns.

När jag skriver detta så visas ingen som helst processoraktivitet i Aktivitetskontroll i min Dock. Stor skillnad från innan när bara att ha x antal tabbar öppna i Google Chrome gradvis kunde få processorkärnorna att nästan maxa ut.

Låt din Mac leva längre. Jaga rätt på onödiga värmetjuvar och låt älsklingen jobba snålare, vare sig den är stationär eller bärbar.

*Jag är övertygad om att det var Sims 3 som dräpte grafikprocessorn i min iMac. Dåligt konverterade spel ska man akta sig för.