Dagens Appleprylar har längre praktisk livslängd än sina inbyggda batterier. Med lite skruvande och kärleksfull omsorg kan du lätt byta batteri i din MacBook Pro på några minuter. Den gångna veckan bytte jag batteri åt en vän som har en likadan MacBook Pro 13-tum som den jag har.

Det allra första steget är att kolla att ditt batteri verkligen är slut och moget för utbyte. Det gör du smidigt med gratisappen coconutBattery. Som synes är batteriet i min MacBook Pro fortfarande fräscht. Här kan du även se vilken modell av MacBook Pro du har.

coconutBattery 3.1.2

 

Ett annat sätt att ta reda på vilken modell av MacBook Pro du har, är genom att välja Om den här datorn under Äpplet i menyraden.

Om den här datorn

Gör sedan en webbsökning efter batterier till MacBook och välj en lämplig leverantör. För min del blev det Accessory Line i Gävle, som bland annat driver webbutiken NyttBatteri.se där jag la in en beställning på ett ersättningsbatteri (MB990) för strax under 600 kronor.

MacBook Pro batteribyte MaxiMac

Med batterikitet följde enkla mejslar för att öppna bakstycket på MacBook Pro och skruva lös batteriet. Bakstycket har vanliga små Phillips-skruvar, medan batteriet sitter fast med mer exotiska Tri-Wing-skruvar, som det annars kan vara krångligt att hitta rätt mejsel eller bits till.

MacBook Pro batteribyte MaxiMac

Den guide som iFixit har för batteribyte till MacBook Pro är klockren och det tar inte mer än en kvart att göra bytet. Passa även på att blåsa bort och torka av damm och annat som kylfläkten brukar dra in. Var försiktig så att inte statisk elektricitet skadar elektroniken. En fixad Mac ska vara ren och fin innan den skruvas ihop.

MacBook Pro batteribyte MaxiMac

MacBook Pro batteribyte MaxiMac

MacBook Pro batteribyte MaxiMac

MacBook Pro batteribyte MaxiMac

MacBook Pro batteribyte MaxiMac

MacBook Pro batteribyte MaxiMac

MacBook Pro batteribyte MaxiMac

När allt är klart och du testat att Macen funkar som den ska med batteriet, så återstår att ”lära upp” mjukvaran som övervakar batteristatus så att den visar rätt kapacitet. Ladda batteriet fullt och använd sedan datorn utan laddare tills batteriet är nästan helt urladdat. Det blir en måttstock för visningen av rätt batteristatus.

Med lite omsorg så tänds gnistan igen och kärlekshistorien kan fortsätta några år till. Mer minne och byte av hårddisk till SSD är andra smarta sätt att få förälskelsen att blomma upp rejält för din gamla flamma.