Arbetsplats MaxiMac

Jag gillar att ha bra prylar med hög kvalitet som räcker länge. Det är kanske inte så konstigt då att jag fastnat för Apples produkter. Men att ständigt ha det allra senaste har sällan känts särskilt angeläget. De enda Appleprodukter jag varit riktigt snabb med att skaffa var den allra första Macintosh (övertygade min far om den) och första generationen iPad.

Att byta min 27-tums iMac från 2009 har inte känts aktuellt, men jag har varit på vippen att sätta in en SSD för att föryngra och snabba upp den. I början av sommaren, i samma veva som jag var på gång med SSD och minimaliserade min arbetsplats med pyttelilla skrivbordet MICKE från IKEA, valde dock grafikkortet att lägga av.

Jag fick gå tillbaks till att använda min MacBook från 2007 som trots allt fungerar förvånansvärt bra trots sin ålder, i väntan på hur jag skulle tackla reparation av 27-tummaren. Saknaden efter stor skärm och möjligheten att ha många appar och fönster igång samtidigt utan prestandaproblem, har dock gjort att jag tyvärr inte varit så flitig som tidigare med inlägg här.

Den iPad jag haft sedan strax efter det att iPad introducerades, har räckt till riktigt bra, men nu börjar åldern ta ut sin rätt. iOS ligger flera generationer efter dagens, den är seg och appar dyker titt som tätt trots diverse inställningar för att inte fresta på den urgamla processorn med sitt minimala minne alltför mycket. Nu har även batteriet som kämpat väl med flitig daglig användning börjat ge upp. En iPad Air känns väldigt angelägen.

Apple TV av andra generationen används flitigt. Den är jailbreakad med aTV Flash och mediaspelaren Infuse från FireCore. Nu börjar den dock lagga efter lite och kan till exempel inte uppdateras för att klara SVT Play, TV4 Play och iOS 8. En ny Apple TV vore mums, men fördelarna med mediacenterfunktionen överväger.

Min iPhone 5 närmar sig sin andra födelsedag och fungerar hur fint som helst. Det är inget som känns segt eller utdaterat med den och händer inget oförutsett hänger den säkert med ett par år till med ett batteribyte på vägen. En iPhone 6 känns inte aktuell.

Apple Watch vore riktigt praktisk i det jobb jag har, där kalender och möten ständigt gör sig påminda. Det blir väldigt mycket hasplande fram och tillbaks för att titta på jobbmobilen (iPhone 4), där en snabb blick på handleden skulle räcka. Men Apple Watch får nog vänta.

Apples produktcykel med gradvisa uppdateringar vartannat år och större uppdateringar alternerande år, innebär att vi som vill få mest för pengarna gärna köper förra generationens produkter när nya släpps och gör strategiska kliv när fördelarna med helt nya produkter blir uppenbara.

Min egen produktcykel ser alltså ut ungefär såhär:

  • iMac – reparera den jag har.
  • iPad – köpa iPad Air billigare när nästa generation iPad släpps.
  • Apple TV – avvakta jailbreak av ATV3 eller kommande ATV.
  • iPhone – byta ut om ett eller ett par år.
  • Apple Watch – köpa om begäret blir för stort efter närkontakt.

Både Mac och iPad ligger genom sin höga kvalitet på längre praktiska produktcykler än två år för konsumenter som inte behöver det allra senaste, vilket är något att tänka på under mellanår när dessa kategorier inte ökar i försäljning särskilt mycket. Men bakom detta ligger då en längre uppdämd våg med produkter som i sinom tid behöver bytas ut. iPhone med sin koppling till mobilabbonemang har en omloppstid på två år men håller idag prestanda längre än så för många.

Hur ser dina närmaste Appleköp ut? Vad ligger närmast att byta ut och vad har du tänkt köpa istället?