Apple har år efter år krånglat till iTunes med alltfler uppgifter som denna skräphög till app fått hantera. Samtidigt har det blivit allt svårare att använda iTunes till det som var dess ursprungliga uppgift, att hantera din musiksamling och spela musik.

iTunes logo

Apple Music har lagt ytterligare ett lager av komplexitet på iTunes genom att försöka hantera egen musik, köpt musik, utbytt musik (iTunes Match) och nu strömmad musik. Kombinerat med Apples senfärdighet i att få molntjänster att fungera intuitivt så har resultatet blivit förvirring, gråt och tandagnisslan.

Apple strömmande musiktjänst tillför inget till oss som för flera år sedan övergav iTunes för Spotify. Visst, Apple Music kanske får fler att upptäcka strömmande musik, men då främst som en sorts hissmusiktjänst som bara råkar finnas förinstallerad i din iPhone och som är lätt att betala för med automatik.

För oss som älskar musik och vill kunna upptäcka, hantera och dela med oss av det vi gillar, så är Spotify bäst och det självklara valet. Har du nyligen upptäckt strömmande musik genom Apple Music? Gör dig själv en tjänst och börja använda det sköna originalet Spotify.

Spotify

För oss som självklart testat Apple Music från start är uppmaningen att inte glömma bort att slå av Apple Music innan riktiga pengar tickar in till Apples inte helt lyckade hopkok av musiktjänster.

Slå av Apple Music

Det hade varit bättre att låta Beats Music fortsätta som separat app med fokus på strömmande musik, istället för att knöka ihop vitt skilda sätt att hantera musik i en och samma app, där ingen förstår vad som är vad och hur det hänger ihop.

Sedan gäller för Apple att göra om och göra rätt. Bygg om det groteska monstret iTunes och renodla dess skilda funktioner. Det har lyckats förr, till exempel med iPhoto och Aperture som blev pärlan Photos (Bilder), där till och med synkningen med iCloud blivit både begriplig och tillförlitlig.

”Apple is still building on a fifteen-year-old foundation that, quite frankly, needs to be completely obliterated and rebuilt.”