Jason Koebler följde med iFixit till Australien för den obligatoriska isärplockningen av nya iPhone X. Det blev ett riktigt intressant reportage om iFixit och de företagsintressen som inte vill att vi som konsumenter ska kunna reparera det vi köpt och äger.

Jag är själv en stark förespråkare till att använda saker väl under hela sin livstid, som gärna sträcks ut med reparationer och uppgradering av komponenter. Många av mina mest lästa artiklar beskriver just sådana projekt för att få ut mer av Apples prylar.

Sedan får man ändå konstatera att en oundviklig baksida av allt mer kompakt och avancerad teknik är att mycket inte går att reparera eller byta ut. Men att inte i onödan byta mot nya grejer när det du redan har som fortfarande duger, det räcker långt. Ta hand om dina grejer och lär dig använda dem väl istället.

iFixit Self-Repair Manifesto

”If you can’t fix it, you don’t own it.”