Det är illa när man börjar svära åt sin älskade iMac för att allt går snorsegt med snurrande badbollar på grund av hårt arbetande slö hårddisk. Men äntligen var det så dags att göra något åt saken och ge nytt liv åt den åldrande skönheten.

iMac 27-tum SSD MaxiMac

Med en iMac 27-tum från 2009 finns tre alternativ för att få fart i maskineriet sedan du tagit det första steget med att installera lagom mycket internminne. Antingen byta ut HD mot en Hybrid–HD med inbyggt flashminne, byta ut HD mot SSD, eller byta ut DVD mot SSD och behålla HD.

Det första alternativet med en Hybrid–HD är en relativt enkel men kostsam operation. Att byta ut HD mot SSD kräver adapter och kablar och offrar lagringsutrymme. Jag valde det sistnämnda alternativet att byta ut DVD, som jag ändå inte använder längre, mot en SSD.

Med både HD och SSD i Macen går det dessutom lätt att väva ihop dessa till en Apple Fusion Drive, som ger alla fördelar med snabb och billig SSD, parat med lagringskapaciteten från befintlig HD.

Med verktyg från Nordicbox, DVD-adapter från Mackablar och en billig Kingston 120 GB SSD från Overclockers runt hörnet var alla delar på plats. Jag hade sedan tidigare djupdykt i instruktioner och kommentarer för proceduren hos iFixit och diverse guider på YouTube.

Det allra första steget var att kontrollera hårddisk och backuphårddisk för Time Machine med Skivkontroll. Men jag ville inte förlita mig till att återskapa innehåll från Time Machine utan grävde fram en extra 1 TB extern hårddisk som jag kunde rensa för att klona den interna hårddisken till.

Det finns två beprövade appar för att göra exakt backup av en Mac, SuperDuper och Carbon Copy Cloner. Jag valde att använda det mer slicka CCC som går att använda gratis i 30 dagar vid nyregistrering.

Carbon Copy Cloner

Att ta backup på nästan 1 TB över USB-2 till extern hårddisk är inget som görs på en kafferast. Backupen stod och tuggade hela natten och mer därtill och jag fick även lov att flytta en del mindre kritiska saker som inte fick plats med de inställningar (SafetyNet) jag gjort till en annan hårddisk.

Sedan jag provat att starta upp med backupen för att se att allt fungerade som det skulle så var det dags att duka upp för operation. Ett lakan på köksbordet fick ge skydd och stöd för iMac, bildskärmsglas och bildskärm.

iMac 27-tum SSD MaxiMac

Magneterna som håller fast bildskärmsglaset är riktigt starka så det gäller att vara beredd på att allt kan lossna med ett ryck och i värsta fall krascha ner och förstöra bildskärmen.

iMac 27-tum SSD MaxiMac

Riktiga och rejäla verktyg gör halva jobbet. Den andra halvan görs av att noggrannt och metodiskt följa instruktionerna. Den sista touchen består av att tänka till och faktiskt göra avsteg från instruktionerna när och där det behövs.

iMac 27-tum SSD MaxiMac

Att använda ätpinnar för att staga upp bildskärmen när kablar ska lossas var ett bra tips. Försök ta lös kabelkontakterna med fingrarna istället för med verktyg så att inte bräckliga kablar skadas.

iMac 27-tum SSD MaxiMac

Med bildskärmen bortplockad var det så dags att skruva loss DVD-brännaren. Första steget blev att pilla bort fästkudden över temperatursensorn och sedan försiktigt bända loss den från metallhöljet.

iMac 27-tum SSD MaxiMac

DVD-brännaren skruvas loss ur sin plastvagga. Det blir hyfsat många skruvar att hålla reda på under demonteringen.

iMac 27-tum SSD MaxiMac

Hållaren för SSD passade nästan perfekt skulle det visa sig trots att den skiljer sig en aning från den som går att beställa från iFixit.

iMac 27-tum SSD MaxiMac

SSD fastskruvad efter viss mild övertalning med skruvhål som inte matchade.

iMac 27-tum SSD MaxiMac

En vass avbitare gjorde susen för att klippa bort metall som var i vägen.

iMac 27-tum SSD MaxiMac

Det blev lite svettigt att passa in hållaren i plastvaggan men med lite trimning av plasten med en vass kniv gick det att vålda in skruvarna i metallhöljet.

iMac 27-tum SSD MaxiMac

Ditskruvad och ansluten så var det dags att fästa temperatursensorn på SSD.

iMac 27-tum SSD MaxiMac

Eltejp är en fantastisk uppfinning. Allt är på plats och redo för ihopmontering.

iMac 27-tum SSD MaxiMac

Bildskärmen och bildskärmsglaset suget lätt åt sig dammpartiklar som omsorgsfullt måste tas bort med en bra mikrofiberduk innan montering.

iMac 27-tum SSD MaxiMac

Kontrollera så att alla kablar och kontakter kommer säkert på plats. En kabel jag inte lossat hade halkat ut ur sin kontakt helt själv.

iMac 27-tum SSD MaxiMac
Var riktigt försiktig när du passar in bildskärmsglaset. Magneterna är som sagt starka och de sög fast glaset med en smäll. Det som blev över efter operationen var DVD–brännaren och ett litet stift som bröts av från ramen till bildskärmsglaset.

iMac 27-tum SSD MaxiMac
Att stå utan rätt verktyg mitt i en stor operation är inte kul. Det här är de prylar som kom till användning denna gång. Det var inte så svårt som jag föreställt mig att plocka isär och jobba med innandömet i min gamla iMac, men det är ett omfattande jobb där det finns gott om tillfällen att göra fatala misstag.

Det är alltså inget jobb för nybörjarfixaren och jag var beredd på att i värsta fall få överge min gamla iMac som redan varit med om flera reparationer ifall något skulle gå snett och bli för kostsamt att åtgärda. Men det var värt risken för det var helt enkelt inte kul när allt gick segt och jag sett vilken skillnad en SSD gjort för min gamla MacBook Pro.

Det är alltid med en blandning av förväntan och bävan som det en mekat med åter kopplas in och startas upp. Kommer det att fungera eller blir det till att ta isär och göra om?

iMac 27-tum SSD MaxiMac

Allt gick faktiskt fantastiskt bra och gamla Bettan startade utan problem med det glada beskedet att det fanns en SSD som behövde formateras i henne.

Vad kostar då kalaset?

Egentligen ska inte verktygen räknas in eftersom de är en investering för många framtida projekt. Så under 600 kronor för en förnyad iMac är inte så tokigt.

Hur jag gick vidare med att skapa en Fusion Drive och återställa den från backup kan du läsa om i ett nytt inlägg.