När iPod var ny fanns ingen vettig möjlighet att byta batteri i den. När batteriet var trött kostade batteribyte så mycket att Apple rekommenderade att köpa en ny iPod. Sedan dess har mycket hänt hos Apple vad gäller synen på återanvändning och miljöansvar. Å andra sidan lyckas Apple extremt väl med att få oss att vilja skaffa de senaste prylarna vare sig vi behöver dem eller inte.

I dokumentären Sanningen om konsumtion på UR Play, används Apple som exempel vad gäller kommersiella drivkrafter som driver oss till att alltid vilja ha det senaste. Där presenteras även iFixit som motkraft, med hjälp till egna reparationer och uppgraderingar för att få längre livslängd på våra Appleprylar, något som jag verkligen gillar. Att byta batteri i din iPod, iPad eller iPhone kan till exempel ge nytt liv till en pryl som inte nödvändigtvis behöver bytas så fort den känns lite trött eller nästa generation släpps.

iFixit Self-Repair Manifesto

En annan positiv strömning är att hitta rätt nivå vad gäller de prylar vi väljer att köpa och använda. Matt Gemmell berättar om sin syn på saken och hur han bantat sin utrustning till två enheter som passar perfekt för det han vill göra. Jag har ofrivilligt fått banta från 27-tums iMac till gammal MacBook och gillar på många sätt de prioriteringar som jag därmed fått göra i mitt arbetssätt.

MacBook Air iPhone 5s

”The specific mix and models of your own computing machines will vary, of course, but the larger point is that we can regain control – and freedom – by paring things down.”