KISS-principen går ut på att de flesta system fungerar bättre om de är enkla istället för komplicerade. Keep It Simple Stupid kan härledas till den legendariska flygplanskonstruktören Kelly Johnson som gav sina ingenjörer i uppdrag att designa ett jetplan, som skulle kunna repareras av en medelmåttig mekaniker, med en begränsad uppsättning verktyg.

KISS

Apple som så länge stått för klartänkt minimalism och god design borde omfamna KISS rejält i dessa dagar. Många av Apples appar och tjänster försöker göra alldeles för mycket och är alldeles för krångliga, så krångliga att de knappt går att förklara (Apple Music och iTunes är mysterium för mig).

”If you can’t explain it to a six year old, you don’t understand it yourself.”
– Albert Einstein

Annat har även fallit offer för den omvända försyndelsen, att på ytan förenkla sådant som är komplicerat, så långt att du inte har en susning om att det du skulle vilja göra ens går att göra. Upptäckbarheten blir lidande när nästa steg i en process inte är uppenbar (iMovie har blivit för enkel och därigenom för svår).

”Make everything as simple as possible, but not simpler”
– Albert Einstein

Joe Steel har en fantastiskt skön redogörelse för hur uselt Apples Musikapp fungerar när den försöker göra allt och envisas med att sälja Apple Music stenhårt i alla lägen, kopplat till den märkliga uppenbarelsen av hur Amazons enkla musikapp, med fokus på uppgiften att spela musik, är så mycket kvickare och bättre.

Apple lyckas ibland fantastiskt väl med att göra små underverk till fokuserade appar. Musikmemon är ett perfekt exempel på det Apple är kapabelt till. Se ett behov och ta fram en så smart och enkel lösning att den känns helt självklar när den väl finns framme.

Kiss

Tyvärr verkar lockelsen alltför ofta vara att låta appar som ursprungligen löste ett problem på ett smidigt sätt, svälla ut och göra mer, istället för att fokusera på det vi vill att de ska göra, fast ständigt lite bättre. Jag hoppas att två av mina favoriter bland fokuserade appar/tjänster lyckas hålla sig till KISS, men tyvärr verkar både Spotify och Twitter ligga i farozonen för den klåfingriga motsatsen till KISS.

”Going down this rabbit hole of fuckery just made me realize how much I absolutely loathe the Music app. What was once a major strength of Apple — a simple-to-use music player and digital storefront — turned into the kind of garbage software that runs on cable company set-top-boxes.”