För ett tag sedan blev det klart att Intel och Nvidia hade lyckats undvika en rättsprocess för att avgöra sina meningsskiljaktigheter kring det licensavtal som låtit Nvidia tillverka supportkretsar till Intels Coreprocessorer. Den lyckade kombinationen Intel och Nvidia har legat bakom det mesta som Apple släppt i Macväg på senarer år. Nu har innehållet i de två halvledarföretagens överenskommelse dessutom offentliggjorts.

Intel får i det nya avtalet tillgång till Nvidias patentportfölj mot en licensavgift på 1,5 miljarder USD. Nvidia i sin tur får fortsatt tillgång till de Intelpatent man sedan tidigare haft tillgång till i ett sexårigt avtal som går ut sista mars 2011. Nvidia får inte tillverka kringkretsar till Intels senaste processorgeneration och står fast vid att man inte kommer att fortsätta utvecklingen på denna marknad.

Den mest troliga konsekvensen för Apples del är att överge kombon Intel Core 2 Duo och Nvidia för att istället använda sig av Intels integrerade grafik och minneshantering med Intels nya processorfamilj Sandy Bridge när det blir dags för nästa generation MacBook och iMac. Men vem vet, det kanske blir AMD som får nöjet att leverera processorkraft till Mac framöver.

”Notwithstanding anything else in this Agreement, NVIDIA Licensed Chipsets shall not include any Intel Chipsets that are capable of electrically interfacing directly (with or without buffering or pin, pad or bump reassignment) with an Intel Processor that has an integrated (whether on-die or in-package) main memory controller, such as, without limitation, the Intel Processor families that are code named ‘Nehalem’, ‘Westmere’ and ‘Sandy Bridge.”