Intel och AMD har en ständig tävlan vad gäller processorutveckling och processorprestanda. På senare tid har Intel haft ledartröjan, men AMD har intressanta saker på gång och har större erfarenhet av grafikprocessorer än Intel sedan köpet av ATI.

Nu kommer uppgifter om att representanter från AMD synts flitigt på Apples högkvarter. Att Apple kollar upp sina alternativ och sätter press på de två stora processortillverkarna känns bara naturligt med tanke på att få en fördel gentemot övriga datortillverkare och kanske mer skräddarsydd hårdvara i grunden.

Apple har med Mac OS X inte bundit sig till en enda processortillverkare eller processorarkitektur. Eftersom både Intel och AMD har x86 som bas finns dessutom inga större hinder för Apple att använda AMD istället för Intel som motor i sina datorer. Oviljan hos Intel att samarbeta med Nvidia vad gäller smart och effektiv integrering av grafikprocessor har säkert bromsat Apples produktutveckling en hel del vad gäller den allra senaste processorgenerationen.

Kan AMD erbjuda ett bättre paket med CPU och GPU i samma kapsel till ett konkurrenskraftigt pris vore detta klart intressant för Apple. Kanske finns även Apples mobila plattformar med i diskussionen.

”Both companies are rushing to fuse CPU and GPU cores into a SoC-style part for notebooks (similar to the design used by ARM SoCs in embedded applications such as the iPhone and iPad), as Intel has already done in the latest generation of MacBook Pros, pairing its integrated graphics with the Arrandale Core i5 or i7 processor.”