Apples mobila Macar kanske kan använda sig av fräschare Intelprocessorer i nästa generation. Sedan länge har Apple förlitat sig på att utrymmessnåla och vassa grafikprocessorer från Nvidia avlastar Intels processorer vad gäller tunga beräkningar med OpenCL. Men sedan en tid tillbaka har Apple inte kunnat använda Nvidias smarta lösning tillsammans med Intels senaste processorer.

Sedan Intel blockerat Nvidia från att fortsätta utveckla och sälja kringkretsar för Intels nya processorfamiljer har Apple varit tvungen att använda äldre Core 2 Duo i kombination med Nvidia GeForce 320M även i senaste generationen Mac mini, MacBook och MacBook Air.

Intel och Nvidia verkar nu äntligen ha kommit till någon sorts överenskommelse för att undvika en segdragen rättegångsbatalj vad gäller kringkretsar för Intels processorer. Apple har säkerligen spelat en stor roll i kulisserna för att lösa problemet så att man kan fortsätta använda den smarta kombinationen Intel/Nvidia även med Intels färskaste processorer.

”It’s pure speculation, of course, since neither company would comment on the issue, but we wouldn’t be surprised if Apple didn’t put pressure on the two companies to settle their differences as well. An amicable agreement between the two would mean that Apple could incorporate newer Intel processors in its most compact notebooks while still standardizing on OpenCL-compatible GPUs.”