Det fanns en tid när Apple och Google var såta vänner. Sedan gav sig Google in på Apples revir med Android och Nexus. Det fanns en tid när Apple och Intel var såta vänner. Sedan gav sig Intel in på Apples revir med mobila ekosystem.

Apple är dessutom inte bekväma med den väg som Intels processorutveckling tagit, där Intel prackar på sina kunder egna GPU–lösningar som Apple sedan varit tvungna att hitta vägar att eliminera för att kunna välja egen grafikmotor till sina Macar.

AMD har alltid funnits med som ett alternativ i bakgrunden, men de har inte varit riktigt konkurrenskraftiga för Apples behov. Nu har Apple hamnat efter i processorutvecklingen, vilket antingen betyder att man inte är nöjda med det Intel kan erbjuda, alternativt fokuserat om det mesta av utvecklingen på mobila enheter, för att inte längre driva på utvecklingen och konkurrensen med vanliga datorer.

Nu verkar i alla fall AMD ha något riktigt smaskigt på gång i processorväg med sin nya plattform Bulldozer som ska dyka upp 2011. Bulldozer ser ut att vara helt rätt för Apples behov och kan möjliggöra att Apple tar en egen väg, bort från Intels färdigförpackade referensdesign. Jon Stokes hos Ars Technica har intressanta tankar om saken i en mycket läsvärd artikel.

”It seems likely that if AMD can get its act together, stay solvent, and ship a family of desktop and server processors that are competitive with Intel, then Apple may well break up with Intel entirely.”