Jag fick ett paket med Sudio Tolv Green för test från svenska Sudio. Grönt är favoritfärgen som hos mig går igen i allt från glasögon till kläder och skor. Som brukligt från Sudio är dessa verkligt trådlösa lurar snyggt förpackade och designade med omsorg med god kvalitetskänsla i materialval. Det ingick även en snygg grön korthållare i paketet.

Sudio Tolv

Apple AirPods lyckades med det gamla tricket som gjorde att alla kunde se att du hade en iPod genom att sticka ut som ikoniskt vita, fast för iPhone. Men om du inte vill ha ett par vita pinnar i örat och värderar ljudkvalitet och design högre än gesthantering så finns alternativ. Sudio Tolv finns i fler färger än tråkvitt och tråksvart, sitter skönt och låter mycket bra.

Sudio Tolv

Efter laddning av lurarna i sitt laddningsbara fodral var det dags att prova lurarna. Med stöd för Bluetooth 5 behövdes inga handgrepp för att para ihop Sudio Tolv med min iPhone 8. Det var bara att välja dem i enhetsmenyn och köra igång. Sudio Tolv passade mina öron perfekt från start, men prova gärna att byta storlek på eartips för att matcha dina örongångar. De behöver inte som rena i-örat-lurar tryckas in hermetiskt tätt utan de sitter lagom och skönt i de yttre hörselgångarna och hålls på plats av ytterörat. Lite som tidigare favoriterna Sudio Tre men något tätare.

Sudio Tolv

Räckvidden med Bluetooth 5 är fenomenal. Jag kunde gå runt i hela lägenheten och lyssna med iPhone 8 liggande i ena änden utan problem. Ljudet lät från början ganska briljant, men det tar alltid ett tag innan både hörlurar och hjärna spelats in för att ge rätt intryck. Mitt vanliga test för hörlurar är hur pass bra de fungerar när jag går till jobbet. Det var absolut inga problem med stegljud och liknande och Sudio Tolv håller ute omgivningsljud bättre än Sudio Tre utan att göra dig helt isolerad från omgivningen.

Sudio Tolv

Nästa steg blev hur väl de skulle fungera vid löpning. Som väntat satt de bra och det fanns aldrig en känsla att de skulle trilla ur. Men efter ett tag fick jag problem med vänster lur som glappade och blev tyst för att sedan komma igen, mycket irriterande. När jag satte fingret lätt mot luren blev det bättre, vilket fick mig att misstänka något skräp med mottagningen. Det spelade ingen större roll var jag hade min iPhone, i byxficka eller bröstficka utan problemet kvarstod.

Nu ska man aldrig anta att det är något fel på hårdvaran när man har med trådlös kommunikation att göra. Det är så gott som alltid enheternas oförmåga att prata med varandra som ställer till det. Här gäller det att eliminera felkällor och återställa allt till optimalt läge. Jag började med att slå av Bluetooth på min iPhone 8, låta den glömma Sudio Tolv och sedan göra en hård återstart för att se till att den änden betedde sig rätt. Passade även på att göra en återställning av Sudio Tolv för att få allt optimalt.

Succé, nu fungerar Sudio Tolv och iPhone 8 precis som de ska och trivs utmärkt tillsammans oavsett hur jag använder dem. För att testa problem vid trådlös anslutning kan du givetvis även prova att para ihop med någon annan enhet och se om det blir bättre. Den här gången behövdes inte det för att gå i mål.

När vi ändå är inne på den svarta magi som är trådlös överföring så tänkte jag förklara lite kring den bokstavssallad som hänger samman med Bluetooth. Det viktigaste i den vägen för min del är möjligheten att få så hög ljudkvalitet för musik som möjligt. Som iPhoneanvändare betyder det att lurarna ska klara av AAC som är den ljudkodek som iOS och Apple använder (men inte äger som många felaktigt tror). Alla seriösa och moderna pryttlar kan man utgå från att de klara av det, men mindre nogräknade billighetsprodukter klarar inte alltid det och då blir det den urgamla ljudstandarden SBC som gäller vilket inte duger för bra musikåtergivning.

En annan sak är att om du till exempel lyssnar på Spotify så är musiken komprimerad med OGG som i din iPhone packas upp för att sedan vid överföring till lurarna packas om till AAC för att i lurarna packas upp till något som ska likna musik igen. Det här är inte optimalt för ljudåtergivningen. En vända med hög kvalitet kan vara helt ok, men kodek till kodek kan ge konstiga ljudartefakter. Jag har sedan ett drygt år tillbaks övergett Spotify för Tidal HiFi som har full CD-kvalitet på ljudet och alltså ingen ljudmodifierande komprimering. Det gör att jag vid lyssning via Bluetooth kommer undan med en konvertering, vilket ger bästa möjliga ljudåtergivning med Bluetooth.

Sudio Tolv

Sammanfattningsvis så är Sudio Tolv en mycket trevlig bekantskap och varje liten ljudsladd man kan slippa att trixa med gör hanteringen smidigare. Batterihållaren gör det dessutom betydligt enklare att se till att lurarna alltid är laddade och i säkert förvar när de inte används.

Som väntat är detta mina nya favoriter i arsenalen från Sudio som rekommenderas starkt. Sudio Tolv kostar 1195 kronor med fri frakt. Vill du ha ett par själv kan du få 15 procent rabatt vid direktköp med rabattkoden maximac.