Det är så skönt att se Apple göra de stora svepande förändringar som bara Apple kan göra. Det har länge legat i luften att Apple på ett eller annat sätt skulle komma att ersätta Intels processorer med egenutvecklade för Mac. Men att göra det i ett svep istället för gradvis, visserligen över två års tid, är ett så självklart drag när man sett det presenterat vid dagens WWDC keynote.

Apple announces Mac transition to Apple silicon

Nu kommer det återigen att bli riktigt spännande att följa utvecklingen för Mac hos Apple. Något vi inte varit särskilt bortskämda med de senaste åren. Det är å andra sidan inte så konstigt att Apple själva inte satsat så mycket på den sidan eftersom detta stora skifte måste ha varit under utveckling under många år fram tills nu.

För övrigt så håller hela plattformsmixen på att smälta samman på ett riktigt skönt sätt. Det är just samspelet mellan olika produkter, hårdvara, mjukvara och tjänster som är själva grejen med Apple som ingen annan spelare kommer i närheten av. Bara nya macOS Big Sur ger habegär med sitt vilsamma och sofistikerade gränssnitt. Att macOS kommer att stödja Intelbaserade Macar under flera års tid är också betryggande.

Förutom den hett eftertraktade utvecklarmaskin i skepnad av en Mac mini som blir först ut med Apple Silicon kommer det att bli intressant att se vilken Mac som först tar klivet till den nya hårdvaran. Sättet som skiftet sker på är annars direkt igenkännbart för oss som var med för 15 år sedan när skiftet gick från PowerPC till Intel. Det här ska verkligen bli en skön resa att följa.

Apple WWDC20 keynote Tim Cook

”From the beginning, the Mac has always embraced big changes to stay at the forefront of personal computing. Today we’re announcing our transition to Apple silicon, making this a historic day for the Mac.”

– Tim Cook, Apple CEO