Den lilla iPhone som väntas dyka upp denna månad har gått från iPhone 5SE till iPhone SE i ryktesmaskinen. Samtidigt snurrar rykten om en iPad Pro i mindre format istället för en iPad Air 3. Det är dags att skippa numreringen för iPhone och iPad och göra modellfloran tydlig igen.

iPhone box

iPhone, iPhone mini och iPhone Pro känns rätt. Liksom iPad, iPad mini och iPad Pro. Den sortens namngivning fungerar fint för Mac där tidpunkten för lansering istället får skilja de olika modellerna åt. Som läget är nu så haltar produktuppställningen när numreringen inte alltid följer vilken generation prylarna tillhör.

iPhone iPad

Jag har till exempel en iMac (27-tum sent 2009), som är något annat än en iMac (27-tum sent 2013), det är enkelt och glasklart. Däremot finns iPad mini 2 och iPad mini 4, där iPad Air och iPad Air 2 släppts mellan de två minimodellerna med en iPad Pro på toppen. Att ha en basmodell och sedan låta mindre skärm bli mini och större skärm bli Pro är en enkel formel för mer hanterbara namn. Det finns även andra varianternamngivning som skulle kunna fungera.

Samsung Galaxy S7

Det vore dessutom lite kul att snuva Samsung på nöjet att ha blivit först med en sjua genom sin Samsung Galaxy S7, med att inte släppa en iPhone 7, utan istället helt enkelt en iPhone av årets modell. Om Apple förenklar modellnamnen så borde det ändå gå att låta äldre modeller leva kvar när nya släpps, genom att i fortsättningen ange vilken generation de tillhör på samma sätt som för MacBook Pro, iMac och Mac mini.

”If Apple starts treating the iPad like its laptops, then, it won’t be able to keep selling the iPad Mini 2 and the iPad Air 1 in the long run. Instead, there would presumably be two iPad product lines: the iPad and the iPad Pro.”