En smart konsekvens av Apples senaste produktlansering med iPhone SE och 9,7-tums iPad Pro är att en ny modell för produktmixen tagit form. Återstår att se om Apple väljer att förenkla modellbeteckningarna för iPhone och iPad vid höstens produktpresentation.

Apple har tagit ett kliv mot att förenkla produktmatrisen för sina iOS-enheter enligt liknande principer som de Steve Jobs tog till när han efter återkomsten till Apple rensade produktfloran drastiskt.

Apple är däremot en helt annan organism nu än då, med betydligt bredare och större marknad. Inom den nya produktmatrisen finns en uppsjö val vad gäller sådant som färg, minne och tillbehör.

iPhone portfolio

Med iPhone SE slipper Apple ha flera år gamla modeller i mixen. Alla iPhone stödjer Touch ID och Apple Pay. Här blir det riktigt enkelt att välja rätt och även hållbart i längden när nya modeller skiftar in.

iPad portfolio

iPad har störst problem med förvirrande namn men har en tydlig struktur vad gäller funktioner. Jag tillhör dem som anser att en iPad har sin viktigaste funktion som en enkel universalskärm, ett komplement till iPhone och Mac.

Det ska bli spännande att se om Apple även kan reducera MacBook-djungeln framöver, där MacBook Air halkat efter i utvecklingen samt blivit klämd mellan MacBook och MacBook Pro .

”Arguably, the biggest problem isn’t the structure of the portfolio but the naming conventions.”