Förra helgen plockade jag upp och installerade nya Apple TV 32 GB. Jag har sedan länge haft Apple TV 2 och Apple TV 3 som använts flitigt. Främst för Netflix, SVT Play och som mediacenter med mediacenter från FireCore för sådant jag lagrat och delat med min NAS från Synology.

Apple TV MaxiMac

Apple TV 2 gick att jailbreaka med aTV Flash från FireCore för smidig mediacenterfunktionalitet. Apple TV 3 har jag använt tillsammans med mediaspelaren Infuse för iOS genom iPhone och iPad som spelats upp genom AirPlay. Med Apple TV 4 är äntligen mediaspelaren integrerad igen som en egen app, utan jailbreak.

Infuse

Jag hann testa Infuse för tvOS en vecka innan den nu släppts i skarp version. Det mesta är på plats för att vara lika smidigt som tidigare, men enklare med appen direkt i nya Apple TV.

Infuse setup

Det som återstår att fixa är lite problem med att skicka surroundljud med Dolby Digital och DTS genom HDMI. För vissa teveapparater och ljudanläggningar funkar inte ljudhanteringen hundraprocentigt än.

FireCore Infuse Blog

Infuse för tvOS är gratis för dig som redan köpt den till iOS. Däremot har det varit lite förvirring kring Infuse och Infuse Pro. Tar du ned vanliga Infuse så får du automatiskt funktionaliteten från Pro om du redan betalt för det för iOS, det syns bara inte i appen, något som snart ska åtgärdas med Infuse 4.0.1.

Apple TV MaxiMac

Det enda som är lite synd utrustningsmässigt med nya Apple TV är att den optiska digitala ljudutgången försvann. Med en äldre men fortfarande fantastiskt bra receiver utan HDMI blir det extra krångel med ljudhanteringen. Jag behåller en gammal Apple TV för ljuduppspelning med Spotify så länge och återkommer med att beskriva en lösning för DTS-ljud lite senare.

Apple TV MaxiMac

Många tyngre apputvecklare har löst problemet med inloggning smidigt genom att ge en inloggningskod i Apple TV som får bekräftas genom din iPhone eller iPad. Textinmatningen kommer säkert att utvecklas också, men det är mest en fråga om att vänja sig med fjärrkontrollen.

Apple TV MaxiMac

32 GB kommer att räcka lång för alla som inte har tänkt ladda sin Apple TV smockfull med appar (som det ännu inte finns ett särskilt stort utbud av). Fjärrkontrollen är smidig och styr även tevens grundfunktioner (av/på och ljudnivå) genom HDMI.

Nya Apple TV kostar från 1695 kronor genom Apple Store.