D-Link DIR-810L, iPhone 6 och Apple TV 3

En begagnad Apple TV av äldre modell (ATV2) kostar ungefär dubbelt så mycket som en begagnad Apple TV av senaste snitt (ATV3). Enda anledningen till det är möjligheten att genom jailbreak installera mediaspelare i den äldre modellen. Men du kan enkelt få samma funktionalitet även i nyare Apple TV.

Det går faktiskt utmärkt att använda en Apple TV av senaste generationen (ATV3) som mediaspelare med en mängd video- och audioformat utan jailbreak. Det som krävs är en iPhone eller iPad med mediaspelaren Infuse och en hyfsat snabb trådlös router.

Jag har under flera års tid använt Apple TV (ATV2) jailbreakad med aTV Flash och den utmärkta mediaspelaren Infuse från Firecore. Men sedan plasman uppgraderats från 720p till 1080p och Apple täppt till säkerhetshål så att Apple TV inte längre kan uppdateras med jailbreak, slog jag för ett par månader sedan till med en ny Apple TV.

Infuse 3 iPad iPhone

Jag var mer lockad av att få SVT Play integrerad, att se Apples produktpresentationer direkt samt få den högre upplösningen med 1080p och hade gett upp möjligheten att ett jailbreak skulle uppenbara sig för ATV3. Dessutom hade jag köpt Infuse för iOS som i grunden är samma kompetenta mediaspelare som Infuse för Apple TV och som kan strömma innehåll till Apple TV genom AirPlay.

Infuse 3 format

Infuse har nu utvecklats än mer (Infuse 3) och kan tillsammans med en bra trådlös router hantera det mesta av sparad media som jag vill se med Apple TV. Den hanterar MKV, Dolby Digital Plus och nu även DTS-HD med konverterat stereoljud över AirPlay (men kan ännu inte konvertera DTS till Dolby Digital).

remux

Har du innehåll med DTS-ljud så finns ett snabbt sätt att konvertera till Dolby Digital och även att konvertera MKV till mp4 eller andra format om du vill. Gratisappen remux till OS X fixar enkelt ompaketering utan omdigitalisering från MKV till andra format som mp4 och snabb konvertering mellan olika ljudformat.

Min Apple TV har fast ethernetanslutning och med min förra trådlösa router med 802.11n (D-Link DIR-615) gick det att spela video upp till 720p från iPhone 6, med min nya billiga trådlösa router för 802.11a/ac (D-Link DIR-810L) är det inga problem att spela upp video med 1080p.

Den sista (eller första) pusselbiten för min mediehantering är min trogna Synology DiskStation DS112 NAS som alltid är redo. Jag kan sköta nedladdningar och filhantering med appar från Synology (DS download, DS file) och Infuse kommer åt all media på min NAS genom UPnP/DNLA och direkt från Mac och PC genom vanlig nätverksdelning.

Har du en Apple TV kan du enkelt testa om den funkar som mediaspelare för dig med Infuse 3 till iOS. Infuse är dessutom en grymt bra mediaspelare för att konsumera media direkt på iPhone och iPad från ditt nätverk. Det enda jag saknar i bekvämlighet med denna kombination är automatisk konvertering av DTS till Dolby Digital vid strömning genom AirPlay, en finess jag hoppas kommer till Infuse inom kort.

”Silky-smooth HW decode playback for 1080p content, with integrated Dolby® Digital Plus & DTS-HD® mobile surround sound.”