Så var det dags att komma till skott med min utvärdering av Synology DiskStation DS112 NAS sedan en flytt och lite annat kommit emellan. De första intrycken från uppackningen av Synology DS112 publicerade jag för några veckor sedan.

Den NAS jag har mest erfarenhet av från tidigare har det tungvrickande namnet LG N2B1DD2. Synology DS112 är i jämförelse med LG:n smäckrare och betydligt lättare men båda delar en Appleinspirerad designestetik med ett ljust hölje som passar ihop med annan hemelektronik. Fortfarande är de flesta IT–käcka NAS:ar mörka, murriga och föga inspirerande att titta på.

Synology DS112 har en rejäl fläkt som gör sitt jobb tyst och effektivt. Förutom uttag för strömförsörjning och nätverk har DS112 en anslutning för eSATA och två för USB 3 för att ansluta externa hårddiskar och skrivare. En klar fördel med DS112 är att det går lätt att utöka lagringskapaciteten med externa hårddiskar som hanteras och formateras med Synologys mjukvara.

Synology DS112 fick jag levererad utan hårddisk och eftersom jag inte hade någon överbliven sådan blev det till att låna en från LG. Synology har en lista på sin webbplats med kompatibla hårddiskar där de flesta vanliga fabrikat och modeller finns testade och godkända. DS112 hanterar dessutom moderna 3,5–tums hårddiskar med kapacitet upp till 4 TB.

Att installera en hårddisk är busenkelt i det rena och enkla chassiet. Plasthöljet skjuts isär och sedan är det bara att låta hårddisken glida in i kontaktdelen och skruva fast den med de medföljande skruvarna. Det finns även en adapter att köpa till för att istället installera en 2,5–tums hårddisk.

När hårddisken sitter på plats är det bara att skjuta ihop höljet och säkra det med två små skruvar på baksidan. Sedan var det bara att koppla in nätverkssladd och strömsladd och kicka igång skönheten.

Installationsprogrammet Synology Assistant ligger på en CD och efter inmatning av lite grundläggande information, formatering och installation så är DS112 klar att börja använda.

Synologys egna linuxbaserade operativsystem DSM (DiskStation Manager) hanteras enkelt via webbläsare. Med DSM kan du till exempel dela ut musik till iTunes, den kan vara server för backup med Time Machine och du kan bygga din egen molntjänst för åtkomst av bilder, musik och dokument med din iPhone eller iPad.

Operativsystemsmetaforen förstärks genom att all hantering sker via en skrivbordsyta i webbläsaren. Det går att ha många fönster öppna samtidigt istället för att som hos andra hoppa mellan formulärsidor med inställningar. DSM och dess modulära mjukvara är det som gör den stora skillnaden mot andra NAS:ar.

Eftersom DSM är mjukvarubasen för alla Synologys modeller är det ingen risk att utvecklingen av operativsystemet stagnerar och upphör. Många användare fick problem med sina NAS:ar när OS X Lion släpptes med hårdare protokoll för AFP. Tillverkarna har i många fall helt enkelt slutat att uppdatera sin mjukvara och lämnar användarna i sticket. Samma fenomen är även vanligt med annan hårdvara som routrar för trådlösa nätverk.

Med DiskStation är det inga problem att ansluta via AFP till din Mac. DiskStation och DiskStation (Time Machine) dyker upp som de ska i Finder. DiskStation har ett antal fördefinierade mappar men självklart kan du även skapa egna mappar.

För att testa prestanda lite ovetenskapligt så drog jag igång en större kopiering och det tuffade på med bra fart i mitt lokala nätverk. För dig som är mer intresserad av prestanda så finns mer testresultat att ta del av i länkarna på slutet.

Den mesta administrationen med DSM kommer du åt genom pilen i topplisten.

Nedladdningsmodulen känns lite ovan för den som är van med Transmission men fungerar som den ska och känns riktigt snabb.

Paketcenter är en stor finess med DSM. Här kan tredjepartsutvecklare erbjuda moduler för extra funktioner som är lätta att installera. Fönstren på skrivbordet går att flytta och storleksförändra.

Du kan administrera och komma åt tjänster över nätet genom att låta en guide konfigurera det som behövs. Resursskärmen visar hur hårt DS112 får jobba.

En av de tjänster som är mer utvecklad hos Synology än hos andra är möjligheten att hantera och visa bilder i gallerier. Photo Station 5 heter den senaste upplagan av bildhanteringsmjukvaran som även gör det lätt att dela bilder med Facebook och Twitter.

DS photo+ är en gratis app för Photo Station för enkel hantering av bilder från DiskStation med iPad, iPhone och iPod touch. Det går även att visa bilder och bildspel på teven med AirPlay.

DSM fungerar fint som webapp (Lägg till på hemskärmen) till iPad, iPhone och iPod touch för att kontrollera de vanligaste tjänsterna och kan även visas i skrivbordsversion på iPad för fullständig hantering.

Synology DS112 innehåller allt man kan förvänta sig av en NAS och mer därtill. Det finns en hel serie mer kraftfulla modeller som rymmer fler hårddiskar och har mer krut i processor och minne, men för de allra flesta räcker denna enkla modell gott och väl. Särskilt med tanke på att det är så lätt att utöka kapaciteten med enkla externa hårddiskar.

Under de veckor jag haft nöjet att testa denna NAS har den klarat allt jag kunnat förvänta mig av den. Jag har absolut inte testat alla funktioner och tjänster utan tagit det bit för bit efter behov. Att den är nätt, drar lite energi och är tyst är stora fördelar mot de klumpiga och bullriga modeller som är vanligt förekommande.

Ska du köpa en NAS går det antingen att välja något billigt som verkar duga eller välja Synology som från grunden har allt och dessutom ständigt utvecklas mjukvarumässigt. Enligt mitt sätt att se det hela är valet enkelt, ungefär som valet mellan Mac och PC.