Batteriexperten, det är vad jag håller på att bli i min mission att väcka nytt liv åt gamla Appleprylar där kraftkällan kroknat. Batteriexperten är också den batteriförsäljare jag testat för att finna nytt batteri till en medarbetares MacBook Pro 13-tum med rejält toppslut batteri.

Batteriexperten MaxiMac

Batteriet var väl förpackat men kom tyvärr inte med de verktyg (liten stjärnmejsel och Tri-Wingmejsel) som krävs för montering. Jag hade kvar verktygen från utbytesbatteriet till den förra MacBook Pro jag bytte batteri på och visade proceduren mer utförligt med.

Batteriexperten MaxiMac

Här hade batteripaketet svällt upp rejält vilket inte är helt ovanligt när förfallet gått för långt. Ett symptom på det är att styrplattan blir stum för att batteriet trycker på underifrån. Hela bakstycket ville sprätta upp av trycket från batteriet när jag lossade på skruvarna.

Som alltid när du plockar isär en dator så ska du passa på att göra rent från damm och smuts. Men var försiktig så att du inte gnuggar fram statisk elektricitet som kan skada elektroniken.

Batteriexperten MaxiMac

Det nya ersättningsbatteriet har inte lika hög kapacitet som ett originalbatteri (47 Wh mot 60 Wh), men det räcker gott och väl för att förlänga livet några år ytterligare till ett billigt pris med ett års garanti.

Efter montage och en rejäl rengöring även av bildskärm och tangentbord så kickade gamla Bettan igång så fint. Nu är det full laddning som gäller och sedan dra ur batteriet så att elektroniken lär sig att det är en ny energibärare på plats.