Min gamla MacBook har varit mycket välanvänd sedan den var ny och fräsch 2007. Topplocket drabbades efter ett drygt år av den vanliga åkomman att spricka i nederkant efter tryck av handled och bildskärm. Sedan plattan med tangentbord och trackpad bytts med AppleCare strax innan treårsdagen så kändes knapparna på trackpaden stumma. Jag antog att detta berodde på att någon konstruktionsförändring och tänkte inte mer på det.

Efter ytterligare en tid varnade batteriladdningsindikatorn för att batteriet började bli trött och borde bytas ut. Jag körde på ändå eftersom jag inte var beroende av batteridrift några längre stunder, men efter en tid blev högerknappen på trackpaden helt stum. Det var dags att ge min bleka skönhet lite kärlek. Det som hänt var att batteriet börjat svälla och rent fysiskt tryckte på trackpaden underifrån.

Jag kikade runt på olika alternativ för att byta batteri utan att lägga alltför mycket pengar på min gamla trotjänare. Hos Apple kostar ett nytt batteri 1395 kronor, men NyttBatteri.se har ett ersättningsbatteri med samma kapacitet för endast 595 kronor. Jag beställde det billigare alternativet och sedan jag plockat ut det gamla batteriet klippte jag till och tejpade fast ett provisoriskt skydd av tunn kartong till batteriluckan. Allt för att kunna installera OS X Lion i väntan på det nya batteriet. MacBook fungerar fint utan batteri, men det gäller att vara försiktig så att inte strömsladden lossnar under drift.

På det gamla batteriet syns det tydligt var det börjat svälla och trycka mot ytterhöljet som i sin tur repats mot underlaget.

På insidan finns märken där batteriet tryckt mot metallen under trackpaden.

Självklart ska man passa på att göra rent överallt där man kommer åt vid en sådan här operation.

Tyvärr råkade jag beställa ett svart batteri istället för ett vitt.

Det billigare batteriet har en enklare konstruktion med plast istället för metall på insidan men har precis lika bra passform och finish på utsidan som Apples originalbatteri. Det är inte säkert detta klarar svällande och läckande battericeller lika bra som originalbatteriet, så här gäller det nog att ta batterivarningar på allvar innan det är försent.

Helt i enlighet med filosofin att låta prylar åldras och nötas naturligt, så avstod jag krånglet och extrakostnaderna med att byta batteriet mot ett vitt. Min MacBook håller sig mest hemma nuförtiden så undersidan skärskådas sällan och ser ganska kaxig ut med sitt nya mattsvarta batteri. Givetvis har topplocket spruckit igen på samma ställe som förr, men lite tejp för att undvika smulor och smuts är allt som krävs för god funktion.

Knapparna på trackpaden befriades och min MacBook känns som ny med återfådd batterikapacitet. Sedan tidigare har den fått full laddning minne (4 GB), större hårddisk (320 GB) och lär säkert hänga med ett bra tag framöver. Gamla Macar dör inte, de får bara nya uppgifter.

Det kan gå riktigt illa om man inte tar batterivarningen på allvar. Är din trackpad stum och du får en varning i laddningsindikatorn så är det bättre att förekomma än att förekommas. Det finns även vittnesmål om att batterier kan svälla och spränga sina bojor även sedan de bytts ut och bara förvarats oladdade. Gör det rätta, ge din Mac lite kärlek och omvårdnad innan det är försent.