Coronaviruset som först dök upp i Kina verkar enligt vissa forskare kunna få en mer massiv spridning än tidigare beräknat. Virus och annat elände i datorer är i den jämförelsen för det mesta till betydligt mindre skada.

Men virus, trojaner och annan illvillig mjukvara är inget som macanvändare är helt förskonade från, trots alla säkerhetsfinesser i macOS och Safari. Den svagaste länken är fortfarande våtvaran som knapprar på tangentbordet och oreflekterat klickar ok på det mesta av bara farten.

Mac malware 2019 Kaspersky

I en rapport från antivirusföretaget Kaspersky står trojanen Shlayer ut som den dominerande smittkällan för mac. Men det är inget säkerhetshål eller annan brist som gör att Shlayer kan plantera illvillig kod i din Mac.

Det handlar mer om att de som ligger bakom det hela har ett stort nätverk med villiga eller aningslösa personer som länkar till webbsidor som i sin tur slänger upp ett fönster om att uppdatera Flashplayer.

Flash borde de flesta vid det här laget veta är dum, död och farlig mjukvara. Men å andra sidan blev vi länge matade med vikten av att uppdatera Flash när den ändå fortfarande behövdes till vissa saker, just för att det hela tiden dök upp nya säkerhetsluckor som behövde täppas till.

Var alltid sunt skeptisk när det dyker upp dialogrutor som vill att du ska installera något och använd grundläggande antivirusprogram till din Mac. Själv använder jag sedan länge Sophos Home Free antivirus som är gratis för personligt bruk på upp till tre datorer och som gör sitt jobb helt utan att märkas.

”Apple does a great job making their OS more and more secure with every new release. But it is hard to prevent such attacks on the OS level, since it’s the user who clicks on a link and downloads Shlayer and runs it, like any other software.”

–Vladimir Kuskov