Det är 14 år sedan Apples första MacBook Pro presenterades. Det var den första med Intelprocessor och ett stort steg upp från föregångaren med G4-processor.

Ta gärna en titt på Steve Jobs presentation som pedagogiskt förklarar varför G4 och G5 var en återvändsgränd för Apple på grund av för lite prestanda i förhållande till effektbehov. Debuten för MacBook Pro fick Apples aktie att ta ett glädjeskutt när det begav sig.

Jag hämtade själv upp en nyinköpt gammal MacBook Air igår på denna jubileumsdag. En pärla från 2011 i nästan nyskick. Enda smolket var att styrplattan betedde sig underligt med en markör som hoppade runt och inte ville lyda.

En snabb sökning gav svaret på problemet, som inte var helt uppenbart. MagSafe som debuterade med MacBook Pro spelar en roll här, vilket jag kommer att återkomma till framöver med lite tips.

”14 years ago today Steve Jobs unveiled the first MacBook Pro at Macworld 2006. Most of the keynote is focused on other products, like Aperture, iLife, iMove, iWeb, iWork, and more. The MacBook Pro’s introduction came as a “one last thing” announcement.”