Gammal programvara fungerar ofta bra en bra bit efter sista supportdatum. Apples bildbehandlingsprogam Aperture fick sin dödsdom redan juni 2014 men har stillsamt fortsatt att fungera för de som inte velat byta till Adobe Lightroom eller andra alternativ.

Apple Aperture

Men i och med nästa macOS från Apple som efterträder Mojave i september så är det definitivt slut på möjligheterna att använda Aperture (förutom med äldre operativsystem såklart). Apples Bilder går såklart att använda men som med de flesta konsumentappar från Apple så är de mer avancerade möjligheterna eftersatta och svåra att använda.

Skylum Luminar

För dig som inte är beredd att hoppa på Adobes prenumerationsmodell för mjukvara med Lightroom så är Skylums Luminar ett intressant alternativ. Jag har själv börjat använda Luminar så smått men har fortfarande inte full koll på arbetsprocessen. Just nu står både fotointresset och Appleintresset på sparlåga.

”As part of the transition from 32-bit to 64-bit, certain media files created using older formats or codecs will also be incompatible with future versions of macOS after macOS Mojave.”