Mina Macar är för gamla för att ta steget till macOS Mojave. Dessutom skulle jag inte längre kunna använda Adobe Photoshop CS5 som duger bra för mig med steget till Apples senaste så macOS High Sierra är det som gäller. Men som alltid finns en lösning för den som är beredd att trixa lite.

MacBook Pro

Det vore ju ändå kul att få känna på hur nyheterna i Mojave fungerar rent praktiskt. Eftersom jag mest använder Photoshop på min kära iMac 27-tum från 2009 så valde jag att testa att installera Mojave på min MacBook Pro från 2011 som för övrigt är en av de gamla Macar som är bäst förberedda för att fuska med nyare macOS genom att göra en Hackintosh av en Macintosh. Att den är uppdaterad med SSD och APFS är också en fördel för att mäkta med att vara hyfsat snabb.

Skivverktyg

Funkar det dåligt eller inte ger tillräckligt är det trots allt enkelt att ominstallera med tidigare macOS. Systeminstallation är för övrigt en mycket terapeutisk process. Jag älskar att installera OS, spelar ingen roll vad det är för något, duger fint med Windows XP på någon gammal härk, en Linuxvariant för något projekt, eller ett äldre macOS till någon skön gammal Mac.

Som guide hade jag ovanstående video och installationsprogram med patchar som installerades på ett USB-minne. Förutsättningen är dessutom självklart att du väljer att lita på att patcharna inte innehåller några skumma grejer och att det inte är en Mac som är kritisk eller innehåller känsliga grejer som du väljer att installera på. Se det som ett experiment och inte en permanent lösning.

Som alltid innan en sådan här operation ska du se till att ta en komplett backup om du tänkt göra en systemuppdatering, vilket var det jag gjorde på min MacBook Pro som mest fungerar som reservMac.

Time Machine backup

Installationen gick smidigt och förutom macOS Mojave installeras även Patch Updater, ett program som håller koll på uppdatering av patchar som lägger sig i Systeminställningar och Dock. Ett par patchar var redo för uppdatering vilket gick smidigt med Patch Updater.

Patch Updater

Självklart ville jag direkt testa mörkt läge för det grafiska gränssnittet och den dynamiska skrivbordsbilden som följer skiftet från natt till dag. Jag tar många skrivbordsbilder och annat som gärna får hänga på skrivbordet tills de kastas bort eller sorteras. Travar som samlar dessa prydligt är en riktigt trevlig ny funktion liksom den nya App Store som är ett riktigt lyft mot tidigare.

macOS Mojave skrivbord

Photoshop fungerade fint efter installation av Java, så det var inget som behövde offras i och med klivet till Mojave på gammal Mac. Det mörka läget kändes däremot lite klumpigt och kletigt på en bildskärm som inte är högupplöst, så det kommer jag nog inte att använda. Möjligtvis bara på utvalda appar där det passar, det finns enkla sätt att fixa en sån lösning.

Java for macOS installation

Troligtvis nöjer jag mig med att testa denna Hackintosh för Macintosh så länge det fungerar smidigt. Kommande uppdateringar av Mojave kan säkert ställa till det och då går jag tillbaks till senaste fungerande version. Bristande säkerhet är också en tungt vägande faktor för att hålla sig till originalinstallationer.

MacBook Pro Hackintosh Mojave

Snart nog tror jag det hursomhelst är dags att byta ut min iMac mot en nyare upplaga som klarar av nya macOS Mojave.

”Apple’s software license for macOS only permits the software’s use on computers that are Apple-branded.”