För Apple är det inte längre lika viktigt att hela tiden sälja nya prylar. Apples användare är återkommande kunder som stadigt får ny funktionalitet med mjukvara och som klarar sig längre med hårdvara av hög kvalitet. När det går att förvänta sig en praktisk livslängd på fem år eller mer så spelar inte ett högt inköpspris lika stor roll längre.

iPhone Xs Max

Visst, 12000 till 18000 kr för iPhone Xs och iPhone Xs Max är mycket pengar. Men behöver du inte den värsta så kan du faktiskt köpa en iPhone 7 för 5000 kr.  Räknar du bort alternativkostnaden för en kamera som klarar lika mycket som toppmodellerna så är det inte konstigt att en iPhone kostar mer än förr.

Även en gammal iPhone 6 som min, med utbytt batteri och nya iOS 12, täcker fortfarande in det mesta man faktiskt behöver. Ta hand om prylarna och använd dem länge, sedan kan du sälja, ge bort, byta in eller återvinna när det är dags att gå vidare. Det gör gott både för miljön och privatekonomin.

Min iMac från 2009 och MacBook Pro från 2011 fungerar fortfarande fullt ut med lite reparationer och uppgraderingar, men med macOS Mojave faller de ut ur uppdateringsloopen vilket gör en investering i ny metall mer aktuell och lockande. De har levererat väl under alla dessa år med en riktigt låg årlig kostnad att slå ut den ursprungliga investeringen över.

Så länge Apple stadig ökar antalet användare och prylar i bruk, fortsätter betalning för tjänster och appar att ticka in. När det sedan är dags att köpa något nytt som räcker många år så står det självklart Apple på paketet.

Horace Dediu förklarar fenomenet grundligt med avstamp i avsnittet om miljö och hållbarhet från Apples presentation av nya iPhone och Apple Watch.

iPhone prices

”Overall Apple has 1.3 billion devices in use and perhaps as many as 1 billion users. This base is certain to expand and it will expand more rapidly with durable devices and software.”