Om ett par timmar är det dags för årets största tevehändelse i USA när Super Bowl LI ska avgöras. De extremt kostsamma reklamfilmerna och halvtidsunderhållningen är för många minst lika viktiga element som själva sportevenemanget.

Apple introducerade Macintosh med den klassiska reklamfilmen 1984 vid Super Bowl 1984, som följdes upp med den misslyckade Lemmings följande år.

Det dröjde sedan till 1999 innan det pånyttfödda Apple var redo för ett nytt försök med den högklassiga reklamfilmen HAL.

Kopplingen till den intelligenta skeppsdatorn HAL från Stanley Kubricks rymdepos 2001 anspelade på att Macintosh inte kunde drabbas av Y2K-bug, problem som kunde utlösas av ålderdomlig datumhantering vid övergången till år 2000. Alla Macar klarar datum upp till år 29940, vilket känns tryggt för oss som samlar gamla Macar.

Ken Segall som var Creative Director för Apple vid reklambyrån TBWA/Chiat/Day berättar den intressanta historien om hur HAL väcktes till liv och fick spela många roller för Apple och Steve Jobs under 1999.

Apple Y2k ad

”It struck me that because HAL lived in the year 2001, he could actually look back at what happened in 2000. On the topic of the Y2K Bug, HAL could literally be the voice of experience.”