Apple går att likna med ett företag i underhållningsbranschen. Under ett gemensamt paraply finns ett antal starka varumärken som ständigt behöver underhållas med nya premiärer samt en reboot då och då.

Om någon franchise hos ett filmbolag, Netflix eller HBO tappar styrfart, så beror det oftast på att det saknas en stark showrunner som håller ihop berättelsen och driver utvecklingen framåt inom det egna universum som varje franchise omfattar.

Titeln showrunner ges oftast till en exekutiv producent, författare eller skapare/medskapare av ett koncept, som har till uppgift att anställa och avskeda författare och studioanställda, utveckla handlingen, skriva manuskript, dela ut roller, se till att budgeten hålls och som sköter kontakten med studio- och bolagscheferna.

Det är inget lätt jobb, men saknas en stark showrunner så märks det oftast på slutresultatet. Apples ovanliga organisationsmodell med en stark ledning och stort personlig ansvar samt avsaknad av konkurrerande produktavdelningar, ställer stora krav på att få till en sammanhållen berättelse för skiftande produktkategorier som dessutom ska synka med varandra.

I medgång är det lätt att tro att en passionerad showrunner med stark vilja mest är i vägen, det går ju så bra ändå. Men det behövs så lite för att vi ska börja tvivla och vända oss emot det som från början var en favoritserie eller efterlängtad film. Det är ofta detaljerna som avgör om vi köper ett koncept och fortsätter titta, konsumera och stödja det.

Jag är inte orolig för att Apple skulle ha tappat greppet trots den högljudda kritik som kommer fram idag och är övertygad om att Apple år 2017 kommer att överraska många gnällspikar. Men jag önskar att Apple ser till att det finns starka showrunners som håller ihop de olika delberättelser som så mödosamt formats genom åren.

Jag vill se ett Apple som inte nöjer sig med att vissa saker fungerar bra i USA men halvtaskigt i andra delar av världen, ett Apple som ser till att någon öser omsorg och kärlek även över de detaljer som kanske inte är avgörande för helheten, men som ändå är så viktiga för fortsatt förtroende.

”This individual must be highly organized, detail-obsessed, and a master of multitasking. What’s more, this is a creative role that demands a unique personality; he or she hones the vision of the entire production and helps to guide others in a unified direction—by force if necessary.”