Svamlet om Apples dödsdans är än en gång i svang. Ingen ny Mac Pro på flera år, inga egna bildskärmar och inga fler sunkiga trådlösa routers, vojne vojne. Den som tror att detta är början på slutet för Mac och att Apples framtid bara består av iPhone, iPad och Apple Watch tror fel.

Att Apple rensar bort sånt som routers och bildskärmar är inget konstigt och inget nytt. En gång i tiden sålde Apple digitalkameror och skrivare som ingen vettig människa saknar idag. Det är helt enkelt svårt att konkurrera med sådana här mogna smör-och-bröd-produkter där Apple inte längre kan erbjuda några speciella fördelar. Det är inte Apples fel utan helt enkelt resten av världen som kommit ikapp vad gäller enkelt handhavande och god design till konkurrenskraftigt pris.

Om Apple valt samma (felaktiga) väg som Microsoft med kombination av datorparadigm och touchskärm så skulle Macintosh kanske ligga pyrt till, men det finns plats i världen för både datorer med upprättstående bildskärmar och handhållna iPhone och iPad med touchskärmar och tro mig, vi som har det ena har också det andra, det handla inte om antingen eller. Sedan kan man givetvis tycka att Apple hanterar det här med produkter som faller i glömska och sedan fasas ut på ett vårdslöst sätt.

Det är inte konstigare än att lyssna till det Apple själva säger om sin motivation och plats i världen. Det finns ingen hets med ny design eller nya hajpade funktioner om det inte går att göra med rätt kvalitet på ett sätt som tillför något av beständigt värde. Apple har heller inget intresse av att tävla med billiga massprodukter utan ser en alldeles tillräckligt stor marknad för hög kvalitet. Specifikationer och den senaste hårdvaran har inget egenvärde om den inte samtidigt ger påtagliga förbättringar för användaren.

Toppa det med att kvalitetsprodukter och en hög grundkapacitet inte gör det nödvändigt att byta till nya prylar varje, vartannat eller ens vart tredje år. Det som är viktigast ur Apples långsiktiga perspektiv är att när det väl är dags för dig att byta till något nytt så ska det finnas en matchande produkt i rätt prisklass och jag kan lova att Apple har full koll på hur produktcykeln ser ut för de produkter vi använder.

Det är ett utslag av gnällig barnslighet att inte vara nöjd med fullt fungerande prylar utan ständigt kräva en ny glänsande leksak. Fundera riktigt rejält på vad det är som egentligen begränsar det du kan göra med dina saker? Det är sällan en brist på snabbhet eller minneskapacitet, utan snarare sunkigt utnyttjande av den kraft som redan finns i system, mjukvara och tjänster. En brist på fokus när det gäller inställningar och smarta egna arbetsflöden är oftast det som ställer sig i vägen för det vi skullle kunna få ut av våra prylar.

Uppdatera och uppgradera smart, rensa bort det som är onödigt, tänk igenom hur du bäst använder appar och tjänster. Hitta ditt eget sätt att vara kreativ och effektiv med det du har och komplettera först då med det du eventuellt skulle sakna. Stanna upp då och då och känn tacksamhet och förundran över att du kan göra magiska grejer som för bara några år sedan var helt otänkbart.

”Your life sucks around the phone.”