Apple behöver inte lägga någon energi på att dämpa förväntningarna inför nya produkter med en villig kader av gnälliga klickjagande teknikbloggare som gör det jobbet så väl. Sedan är förvåningen alltid lika märkligt stor när verkligheten kommer ikapp och Apple än en gång överlevererar.

iPhone 7 Plus camera

Apples nya iPhone 7 som på förhand var utpekad som en tråkig produkt utan ny design har visat sig vara hett efterlängtad av de som faktiskt avgör vad som skiljer ett magplask från en succé. Allt Apple mäktar med att producera av nya iPhone 7 säljs direkt och kommer säkert leda till nya rekordsiffror.

Den som inbillar sig att Apple inte har full koll på sina kunders köpbeteende och förväntningar har inte mycket koll alls. Med en kundnöjdhet kring 95 procent på det mesta som säljs och en stor trogen kundbas så handlar det om enkel matematik.

En del byter mobil varje år, en del vart annat år och andra ännu mer sällan. Men när det är dags så är det en iPhone som står på inköpslistan. De flesta förstår dessutom att en ny iPhone i stort och smått är bättre än föregående generation iPhone och att det viktigaste är dessa ständiga förbättringar.

Men visst, felfinnare kan alltid hitta något att gnälla över som i praktiken inte gör någon som helst skillnad. Gråter du över saknat hörlursuttag? Sluta genast med det och torka tårarna, Apple skickar med ett extra hörlursuttag för dina favoritlurar. Oroas du över att det supersnygga blanksvarta höljet kan repas? Men köp då inte en sån modell, eller gör som alla andra och stoppa den i ett skyddande fodral.

I takt med att våra teknikprylar och sättet vi använder dem blir allt mer förfinat så minskar behovet av att ständigt köpa nytt. Med Apples bredd av produkter så finns det nästan alltid något som det är dags att uppdatera ändå. Jag är övertygad om att min iPhone 6 som snart är två år gammal kommer att duga bra åtminstone ett år till medan till exempel min iMac som är hela 7 år troligtvis lever på övertid. När det är dags att skaffa något nytt så vet jag ganska väl vad mitt val kommer att bli.

”Unprayed for but a godsend nonetheless, the months of deprecation lowered expectations for the unborn iPhone 7. One could say that the pundits did for Apple what the company should have done on its own: Underpromise as an easy path to overdelivery.”