Apples keynote vid WWDC började bra med effektiva presentationer av nyheter för OS X, iOS och watchOS. Men den viktigaste presentationen, den som fick äran att börja med klassiska One more thing… var ofokuserad och saknade sting. Apple Music gör inget extraordinärt som inte andra strömmande musiktjänster gör.

Apple Music

Apple Music snuddade vid Steve Jobs klassiska presentation för iPhone, med tre saker kombinerade i en, fast inte tre tydliga saker utan tre krångliga saker.

Det verkar inte finnas något tydligt problem som Apple Music ska lösa, bara ett konstaterande att musik är coolt och trycket från en förändrad musikmarknad.

Utan annat att tillföra än en upparbetad säljkanal och massivt marknadsföringskapital, så saknas själva anledningen att kliva in på ett nytt område, om inte Apple kan bidra med något revolutionerande.

Den sociala dimension som Spotify lyckats så väl med verkar Apple inte tänkt till kring. Connect kan bli en flopp i stil med iTunes LP, iTunes Extras och pannkakan Ping som snabbt självdog. Beats 1 kan bli bra eller falla platt.

Det pratades mycket om att sätta artisten och musiken i fokus, men inget om hur Apple Music kommer att betala artister.

Själva appen såg lika oinspirerande ut som Apples vanliga tråkiga musikapp och hade inte några smarta designlösningar för gränssnittet förutom integration med Siri.

”The first 90 minutes were as good as Apple can be on stage, but the music section was just a wreck.”