iTunes tog ett steg mot mer levande innehåll med nya iTunes 10. Det sociala musiknätverket Ping gör det möjligt att dela med sig av musikhändelser från artister och mellan vänner. Dessutom har gränssnittet fräschats upp en del.

Det blev onekligen luftigare och snyggare i vänsterspalten och albumvisningen i låtlistorna är stilig. Frågan är mest om det skett några större förändringar i grunden. Själv har jag nästan uteslutande gått över till Spotify så det är svårt att dra några snabba slutsatser. Om  iTunes har blivit rappare och smidigare att hantera är något som tiden får utvisa.

Apples första insteg bland sociala tjänster handlar enbart om musik genom iTunes. Om Ping blir något att räkna med är mycket tveksamt, det gick åtminstone smidigt att komma igång. Det som absolut saknas är kopplingar till de sociala nätverk där folk hänger mest, Facebook och Twitter. Utan möjlighet att haka på aktiviteter i Ping till dessa tjänster lär det inte ha särskilt stor utsikt att lyckas. Men å andra sidan lär sådana kopplingar dyka upp snart i en eller annan form.