Apple II BASIC programming manual

Första maj fyllde programspråket Basic 50 år. Alla som var med i den tidiga hobbydatoreran fick känna på att programmera i Basic, om än bara med ett enkelt; Hello World! När Apple skapade Apple II var det självklart att Basic behövdes. Steve Wozniak satte igång med att skapa en enkel men mycket smart och effektiv implementering med sin Integer BASIC med målet att kunna programmera enklare spel. Senare kom Microsoft in i bilden när Apple köpte Applesoft BASIC.

Apple IIjs

Du kan själv testa att programmera en emulerad Apple II med Integer BASIC. Historien om hur Woz byggde Apples första styrkort för disketter och hur man köpte ett diskoperativsystem har även den kopplingar till Apples Basic.

Hade Woz haft mer tid på sig så kunde han ha stått för nästa version av Basic som hanterade flyttal, istället för att låta Microsoft utveckla den. Sammantaget en fascinerande läsning kring vilket universalsnille Steve Wozniak var som kunde skapa så mycket av så lite utan att egentligen ha erfarenhet av det som skulle göras.

”I’d never writting a computer language or taken a course in it, although I’d studied books on my own touching on the topic. I have no idea to this day if I wrote it as anyone else would. I broke the entire language down into a syntax table that was stored in memory, in modified text form.”