De som bygger virus och trojaner vill få så stor och snabb spridning som möjligt innan upptäckt och motåtgärder. Det är bland annat därför äldre versioner av Windows med aningslösa användare varit så tacksamma mål. Trojanen Flashback som siktat in sig på OS X har hållit sig borta från de Macar som ser ut att ha mer avancerade användare. Det har räckt att Flashback upptäckt att du har Little Snitch, Xcode eller ClamXav för att nämna några, för att den skulle låta bli att installera sig. På det sättet hann Flashback få stor spridning innan den upptäcktes.

”On execution, the malware checks if the following path exists in the system:

/Library/Little Snitch
/Developer/Applications/Xcode.app/Contents/MacOS/Xcode
/Applications/VirusBarrier X6.app
/Applications/iAntiVirus/iAntiVirus.app
/Applications/avast!.app
/Applications/ClamXav.app
/Applications/HTTPScoop.app
/Applications/Packet Peeper.app

If any of these are found, the malware will skip the rest of its routine and proceed to delete itself.”