Jag har inte använt några antivirusprogram till min Mac förutom när jag hjälpte till med svensk översättning av ClamXav för en massa år sedan. Jag använder däremot LittleSnitch sedan länge och installerar alltid avast! Free Antivirus till Windowsinstallationer. Med tanke på allt jag läst och tipsat om Flashback kändes det lägligt att testa Sophos Anti-Virus som finns i en gratis version för hemanvändare.

Sophos Anti-Virus for Mac Home Edition är busenkel att ladda hem och installera. Dessutom kräver den ingen som helst registrering för att använda. Det behövs dessutom inga särskilda inställningar för att den ska sköta sitt jobb. Appen uppdaterar virusdefinitionslistan varje timme och skannar av det som sker i din Mac.

Sophos Anti-Virus lägger sig i bakgrunden och visar att den är aktiv och går att hantera genom en liten ikon i Menyraden. Precis så elegant och smidigt som jag förväntar mig av den här typen av app för OS X.

Självklart kan du även skanna av volymer i jakt på virus. Kanske hittar den några som inte infekterar OS X men som du inte gärna delar med dig av till Windowsanvändare.

Sophos Anti-Virus for Mac Home Edition känns som ett givet val för alla som använder Mac. Det enda jag inte fått riktigt kläm på är om det går att köpa licenser för professionellt bruk. Sophos webbplats ger inga tydliga svar på om det ens finns en variant som inte är avsedd för hemanvändare.

Det verkar finnas lösningar som tar hand om både Windows och Mac men inga tydliga priser eller information om hur dessa licenser fungerar och vad de kostar. Något märkligt eftersom det borde ligga i Sophos intresse att få sälja licenser till de som använder Mac och OS X kommersiellt.