Det var ju inte alls såhär det skulle gå till. Det var tänkt att en störtflod av alternativ till iPad skulle fylla denna nya nisch i konsumentelektronikvärlden. Det var ju meningen att WebOS och Tablet OS skulle vara fräscha alternativ till iOS. Det som hände istället var att iPad drog ifrån och de andras vilda satsningar på alternativ nära nog dräpte hela företag. Mike Elgan har sammanfattat läget för det stålbad som iPad orsakat för en mängd branscher som trodde att det räckte med att kopiera hårdvaran i en skön ny värld av appar.

”The iPad’s reception convinced the industry that they could succeed, too. The success of the iPad made HP and RIM vastly over-estimate demand. And the success of the iPad made it impossible to compete against the iPad in the market, forcing companies to ultimately dump inventory at below cost and, in doing so, nearly destroy the Android tablet market.”