I augusti kom det fram att det svenska 3D-kartföretaget C3 Technologies sålts till en hemlighetsfull köpare som snabbt drog ner rullgardinen för all tidigare verksamhet. Många tecken pekade på att Apple var köparen eftersom man ofta vill åt kärnteknologi och kunnig personal för egna planerade produkter eller tjänster vid uppköp och inte är intresserad av befintliga produkter eller kunder. Nu har det bekräftats att hjärntrusten bakom C3 Technologies tillhör Apples avdelning för iOS och fortsätter sitt utvecklingsarbete med Sverige som bas, fast nu under arbetsnamnet Sputnik.

Det känns ganska givet att köpet av C3 Technologies tillsammans med de tidigare förvärven av kartföretagen Placebase och Poly9 syftar till att göra ett eget alternativ till den dominerande karttjänsten Google Maps.

Det är tydligt att Apple övergett sin tidigare något naiva syn på webbtjänster från tredjepartsföretag för att nu ta hem en stor del av det som är sök och rekommendationer. Apple har muskler nog att bygga upp exklusiva tjänster som inte behöver vara annonsfinansierade utan snarare finnas till för att ytterligare öka attraktionen för plattformen iOS.

Siri är ett första steg att fjärma sig från beroendet av Google för sök och rekommendationer och en egen mycket avancerad karttjänst med fotorealistiska 3D–kartor kommer ytterligare att särskilja iOS med iPhone och iPad från övriga mobila operativsystem.

”C3 Technologies creates incredibly high-quality and detailed 3D maps with virtually no input from humans. The 3D mapping is camera based and the technology picks up buildings, homes, and even smaller objects like trees. C3′s solution comes from declassified missile targeting methods.”