10-årsjubilerande iPod tog inte bara över musikvärlden tillsammans med iTunes Store, utan var också drivande bakom många relativt okända artisters framgångssaga. I USA och på andra håll har reklamfilmer för iPod varit vanligt förekommande i teve. Varje liten reklamspot hade skön och inspirerande musik samt för det mesta den grafiska siluettstil som framhöll vita iPod och vita hörlurar med sladdar.

Wired har listat tio minnesvärda låtar som fick extra exponering genom reklamen för iPod. Dessutom har de tagit fram en riktigt partyvänlig spellista för Spotify med hela 31 stycken iPodklassiker.

”It’s an impressive feat of marketing Apple has pulled off, over these past 10 years of pairing songs with iPods on television. It took music that came with its own inherent narrative and set of associations, and aligned them indelibly with the iPod.”