Idag är det exakt tio år sedan Steve Jobs presenterade iPod. Hela iPodfamiljen och Apples satsning på musik och konsumentelektronik blev sedan tillväxtmotorn som gjorde Apple starkt nog att ta de riktigt stora stegen med iPhone och iPad. Idag är iPod inte någon het produktgrupp, förutom iPod touch som mer hör till familjen iPhone/iPad. Men varje år vid juletid tar försäljningen av iPod ett skutt. En iPod är fortfarande en alldeles utsökt trevlig gåva till ett överkomligt pris.

Cult of Mac kör en serie intressanta artiklar om iPod och dess historia. Grunden för iPod började utanför Apple med Tony Fadell som sedan fick chansen att utveckla sitt koncept som konsult och senare anställd hos Apple. Sedan starten har 304 miljoner iPod sålts och många har säkert kvar sina väl använda favoriter i någon låda även sedan iPhone tagit över som mobil musikmaskin. Min iPod 4G som jag fick av iTunes Store funkar fortfarande fint och har en tidlös design med det klassiska klickhjulet.

Det blir sålunda en vit iPhone 4S för mig för att en klassisk iPod ska vara vit och iPhone är dagens iPod (dessutom syns inte fingerkladd lika lätt på en vit som en svart iPhone).

”The scroll wheel was the brainchild of Phil Schiller, Apple’s Director of Marketing. He realized that users would have to navigate large lists of songs, and that a wheel offered an intuitive, dynamic solution.”