Steve Jobs har skickat ett mejl till alla Appleanställda där han meddelar att han är sjukskriven på obestämd tid för att kunna fokusera på sin hälsa. Även fortsättningsvis kommer Jobs att vara VD för Apple under 2011 och engagerad i strategiska beslut vad gäller företaget. Tim Cook kommer att ta över Jobs roll vad gäller den dagliga driften av Apple precis som när Jobs senast var sjukledig 2009.

”Team,

At my request, the board of directors has granted me a medical leave of absence so I can focus on my health. I will continue as CEO and be involved in major strategic decisions for the company.

I have asked Tim Cook to be responsible for all of Apple’s day to day operations. I have great confidence that Tim and the rest of the executive management team will do a terrific job executing the exciting plans we have in place for 2011.

I love Apple so much and hope to be back as soon as I can. In the meantime, my family and I would deeply appreciate respect for our privacy.

Steve”

Att som Jobs ha drabbats av cancer och som en följd av denna genomgått en levertransplantation innebär för de allra flesta diverse hälsoproblem, främst vad gäller immunsystemet och ämnesomsättningen. Förhoppningsvis kan en period med vila innebära att Jobs åter kan ta över rodret hos Apple. Men det vore förståeligt om detta är första steget för att fasa över ledarskapet av Apple på den mycket dugliga grupp som Jobs samlat i Apples ledning.

Med tanke på en nervös aktiemarknad som tror att Apple står och faller med Jobs, kan detta vara ett närmast pedagogiskt drag för att visa att utvecklingen fortsätter även utan Jobs i ledningen. Att beskedet kommer på en amerikansk helgdag när aktiemarknaden är stängd och dagen innan Apple ska presentera sin senaste kvartalsrapport är ingen tillfällighet.

”The announcement comes on Martin Luther King Jr. Day in the U.S., a holiday on Wall Street where markets, including the NASDAQ, where AAPL trades, is closed. The news was also delivered a day before Apple is set to announce its quarterly earnings after the market closes on Tuesday.”