Det blir mer och mer tydligt att Googles devis Don’t be evil inte är vatten värd. Google slänger omsorgen om en god utveckling av webbstandard och en bra upplevelse för sina användare i sjön, när man beslutar sig för att gå åt motsatt håll som övriga webbvärlden och sluta ge stöd för den licensfria videostandarden H.264 i Google Chrome. Riktigt ruttet gjort av Google och förhoppningsvis en manöver som kommer att straffa sig rejält.

H.264 är det absolut bästa alternativet för att få video att lira med hög kvalitet och hårdvarustöd i allt från mobiler till fullstora datorer och mediacenterlösningar. Att försöka få det att framstå som att Googles egen videostandard WebM är ett starkt alternativ är rent löjligt. De enda som kommer att kortsiktigt vinna på detta är Adobe där Chromes stöd för Flash ger möjlighet att spela H.264.

”Nearly all mobile smartphone browsers support H.264. If Google also removes H.264 support from Chrome within Android and the forthcoming Chrome OS, it may be enough to kill standards-based web video and send content producers back to Flash as a video distribution system.”