MPEG LA som har hand om licensiering av patentportföljen bakom den regerande videostandarden AVC/H.264 har släppt licensen fri för allt videomaterial som är fritt att använda utan kostnad. Tidigare fanns en fri licens till med samma förbehåll som gällde till och med 2015, men nu är den alltså fri för eviga tider.

Detta gör i ett svep H.264 till ett ännu mer självklart val som standard i de flesta sammanhang, inte minst vad gäller video på nätet med HTML5.

”One hopes that with MPEG LA’s announcement, Mozilla and Opera will now feel comfortable supporting the H.264 codec, and HTML5 Web video can standardize on the format. That would mean that it would become easier and cheaper for publishers to create cross-platform, cross-browser HTML5 video; further reduce the Web’s reliance on proprietary Flash video; and make Flash-free mobile and desktop video-watching easier for browser makers, publishers, and consumers alike.”