Gizmodo har en lång och mycket intressant artikel om historien bakom Apples första tabletdator Newton. Helt klart låg Newton före sin tid och saknade den allra viktigaste pusselbiten för att lyckas. Tillgången till ett globalt nätverk där allt möjligt går att komma åt med trådlös kommunikation är en förutsättning för att göra den gamla drömmen om en lätthanterad dator i bokformat verklighet.

”Sakoman’s end goal for Newton was to create a tablet computer priced about the same as a desktop computer. It would be the size of a folded A4 sheet of paper and would have cursive handwriting recognition and a special user interface.”

I artikeln finns massor med sköna fakta och historier jag inte tidigare fått mig till livs om Newton. Genom historien blir man påmind om hur mycket arbete och hur många tillfälligheter som ligger bakom den krokiga vägen från idé till produkt.

”Another flaw was discovered only when the MessagePads arrived in an Apple warehouse in Sacramento. The rubber pads on the bottom of the units were not attached correctly and would fall off. Vikki Pachera, who helped with manufacturing, drove to Sacramento with a team of friends and spent an entire day gluing 800 “nipples” on the bottom of MessagePads.”